Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak motivačním dopisem sundat personalisty ze židle!!!!

Cover Letter Motivační dopis se často posílá spolu s životopisem, když se ucházíme o práci. Zatímco životopis, dnes již hlavně strukturovaný, je od uchazeče o zaměstnání vyžadován téměř vždy.

Motivační dopis (někdy také „průvodní dopis“) zaměstnavatel často nevyžaduje. Motivační dopis ale zaměstnavateli podá bližší informace o Vás způsobem, který životopis nenabízí – představí Vás jako člověka a ne jen jako shluk informací na papíře. Dobře napsaný „cover letter“ může přesvědčit zaměstnavatele, aby si vybral Vás a ne „toho druhého“ :).             

Následující rady a tipy se dají použít při psaní motivačního dopisu ať už v češtině nebo angličtině, nicméně psaní v angličtině vyžaduje jistou úroveň jazyka, abyste se vyhnuli gramatickým chybám – hrubky moc dojem neudělají, takže pokud si nejste jisti, požádejte o kontrolu kamaráda, který je v angličtině vážně dobrý, nebo kontaktujte překladatelské služby – třeba ty naše :).

Takže jak na to :)?

Motivační dopis buď posíláte poštou, nebo mailem. Rozdíl v jejich struktuře není, pouze emailové motivační dopisy bývají kratší – často jen dva až tři odstavečky, každý o zhruba dvou až třech větách, píše se ale přímo do těla emailu, neposílá se jako příloha!  Poštou posílané motivační dopisy mají stejný počet odstavců, jen se v každém můžete více rozepsat.

Začátek

Pokud posíláte dopis v tištěné formě, měl by v hlavičce obsahovat vaše jméno, adresu a mobilní, popřípadě i emailový kontakt na Vás. Dopis samotný by měl začít datem, kdy ho píšete a dále by měla být adresa zaměstnavatele. Například:

Eva Zdatná

Motivační ulice 10

Praha 5, 3100

Phone: 123 456 789                                                                                       Email: abcdefg@gmail.com

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

October 5, 2014

Peter Boss

XYZ Company

987 Small St.

NYC 5006

(Oslovení...)

 

Pokud posíláte motivační dopis emailem, poštovní adresy se neuvádějí. Místo toho uveďte do pole Předmět (Subject) například pozici, o kterou se ucházíte – možností je více, ale tato je asi nejjednodušší a nejrozšířenější. Pokud si chcete šplhnout už na začátku, můžete napsat do Předmětu nějakou krátkou větu, která Vás vystihuje, např.: „Experienced sales team leader seeks new interesting job“. Do předmětu se také v závorce uvádí referenční číslo (pokud je k dispozici), které se většinou nachází v inzerátu. Hlavně nikdy nenechávejte kolonku „předmět“ prázdnou, ale vážně – nikdy! Takové maily často schramstnou spamové filtry a tudíž je nikdo nečte a i v případě, že dojdou, nepůsobí to vůbec dobře.

 

 

Oslovení

Pokud znáte jméno člověka z personálního oddělení, který bude váš dopis číst, ideální oslovení je například:

Dear Mr. Downlow

 

Nezapomeňte, že ve formálním oslovení by neměl chybět titul onoho člověka – Mr., Ms., Dr. atd.

 

Pokud nevíte, kdo bude dopis číst, pak se dají použít univerzální oslovení jako třeba:

Dear Hiring Manager

Dear Recruiting Team

Dear (jméno společnosti) Team

Dear Sir or Madam

 

Pokud jste vážně v úzkých, dá se také použít oslovení:

To whom it may concern,

Snažte se toho ale vyvarovat, protože toto oslovení může působit dojmem, že jste si stáhli vzor a nezměnili oslovení :/.

 

Po oslovení

Zde by se měla nacházet nějaká úvodní věta - maximálně dvě větičky. Skutečně jen krátce jako například:

I wish to apply for the position of English Language Tutor, currently being advertised on JobsForYou.com. Please find enclosed my CV for your information.

 

Stručně, jasně ;).

 

Druhý odstavec

V této části postačí dvě až tři věty. Očekává se, že uvedete, proč si myslíte, že jste pro danou práci ten pravý/ ta pravá. Jelikož se jedná o dopis motivační, měli byste hlavně vyzdvihnout svou kvalifikaci, své kladné vlastnosti a dosavadní zkušenosti, které s danou pozicí souvisí. Můžete také zmínit, proč tu nebo onu společnost chcete pracovat.

I‘ve spent the last two years working full-time as a lecturer at the local University, where my classes were mostly focused on grammar and literature. During that time I learnt how to teach and work with people, I learnt about the benefits and downsides of several teaching methods and approaches as well as the skills involved in class management. At the moment I am looking for a more challenging job as a tutor in the private sector and your company interests me.

 

Třetí odstavec

Zde můžete zmínit své úspěchy a tím naznačit, co může firma získat, pokud si Vás vybere:

My responsibility in my classes was to pass on all the required knowledge to my students in order to prepare them for the final state examination. At the state examination, the success rate of students attending my classes was on average 94% over the two years, which was higher than any other teacher has achieved in last five years.

 

Poslední odstavec

V posledním odstavci stručně připomeneme náš zájem o pozici a zopakujeme, co můžeme firmě přinést:

I believe I can bring this success rate with me to your company and ensure that your clients are satisfied with the progress they will be making in their English studies, and through their recommendations further improve the status of your company in this city.

 

 

Závěr dopisu

V závěru je dobré poděkovat za přečtení Vašeho dopisu, a pokud píšete email, uveďte zde in kontakt n sebe – telefon i email (jasně, Váš mail je vidět v políčku „odesilatel“, ale je lepší ho přidat i do závěru :) ). Na úplný konec pak přijde rozloučení, kde nejběžnější je „Best“ nebo  „Sincerely“ a pak vaše jméno.

Thank you for your time and consideration. I look forward to discussing my qualifications further. I can be reached by email at abcdefg@gmail.com or by phone at 123 456 789.

 

Sincerely

Eva Zdatná

 

Ještě pár tipů na závěr :).

Pokud posíláte dopis poštou, měl by být napsaný v počítači, abyste se vyhnuli možnosti, že Váš rukopis adresát nepřečte. Nicméně podepsat byste ho měli osobně.

Všeobecně dopis moc neprotahujte, protože daná osoba má určitě také dost práce, takže ji nechceme zbytečně zdržovat slohovou prací :). Rozhodně byste neměli přesáhnout jednu stránku. Příliš dlouhé motivační dopisy odrazují adresáta od čtení – nedělám si legraci, potvrzují to i průzkumy!

Ještě jedna věc - zbytečně nemluvte, nebo spíš nepište :), o svých nedostatcích – popravdě, pokud je to možné, vůbec se o nich nezmiňujte, mohlo by se stát, že se dopis změní v „demotivační“ ;).

Tolik ke psaní motivačních dopisů. Doufám, že se Vám nové vědomosti budou hodit a získají Vám nějaké zajímavé pracovní místo :).

Autor: Irena Houdková | úterý 1.9.2015 10:26 | karma článku: 20,61 | přečteno: 1752x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4986x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik