Vyzrajte nad svým mozkem a budete v pohodě - 2. díl

21. 08. 2018 5:45:08
Náš mozek za nás rozhoduje prakticky každou sekundu. Uvádí se, že nám dává na vědomé rozhodnutí jen cca 2 sekundy, ve kterých můžeme projevit „svobodnou vůli“ a reagovat jinak, než jsou jeho zajeté koleje a již ozkoušená řešení.

"Osvědčené" a x krát použité vzorce řešení, chování, myšlení, reakce. Pokud se ale chcete vydat jinou cestou, vystoupit z bludného kruhu opakujících se chyb a negativních životních situací či rozhodnutí, využijte vědomě tyto 2 sekundy pro vlastní scénář dané situace.

Jednou z klasických činností mozku je vyhodnocování situace z hlediska přežití, záchrany našeho života. On systematicky hledá to negativní, aby zajistil naše přežití. V krizovějších situacích mozek jede na totální automat a my reagujeme jako naši předci před xy lety, když se rozhodovalo, kdo koho sežere, kdo uteče a kdo souboj vyhraje. Prostě jednáme před šéfem stejně, jako by před námi stál pradávný šavlozubý tygr a chtěl si nás dát k večeři. V nekomfortních situacích buď útočíme, uzavřeme se nebo totálně zmlkneme, rezignujeme. Utéct v práci většinou jen tak nemůžeme.

Jak si tedy ještě dalšími fígly ulehčit život, zbavit se strachu, cítit se v pohodě a mít emoce pod kontrolou?

1. Napište si hororový scénář: Zamyslete se nad tím, co nejhoršího se může stát, jaké úplně nejhorší dopady vaše situace může mít, sepište si je všechny na papír. Poté si udělejte 35 dřepů s počítáním od 35 směrem dolů. Po celou dobu mějte ruce nahoře do tvaru „v“. Až se vydýcháte, vraťte se k seznamu a zamyslete se nad tím, do jaké míry jsou sepsané hororové scénáře opravdu reálné. Přiřaďte jim hodnotu od 1 do 10. Přičemž 1 je nejméně reálná, 10 stojí pro 100% racionální důvod k naplnění hororového scénáře. Racionální důvody krátce v bodech připište. Na co jste přišli?

2. Vzdejte se či lépe dejte ruce vzhůru: Velmi jednoduchý pomocník, jak se cítit v klidu a naplněn více energií. Postavte se zpříma, narovnejte záda, vytáhněte hlavu, nohy dejte mírně od sebe, a na 3 - 4 minuty dejte ruce vzhůru do tvaru „v“. Ideálně si zavřete i oči, soustřeďte se pouze na dech, jak vám prochází tělem. Představte si, že do těla vdechujete energii, která k vám přichází skrze vaše „v“ do těla. Soustřeďte se na to, jak prostupuje vaším tělem. S výdechem z vašeho těla odchází vše negativní.

3. Najděte si svého hajzlíka. Dejte „své nej“- častější, -intenzivnější, -obávanější emoci trefné jméno. Například hajzlík, šotek, vnitřní blb, hysterák, uplakánek, ublíženeček, výbušńák atd. Ve chvíli, kdy cítíte nástup dané emoce, se nadechněte a řekněte si svou větu, která Vás na danou emoci upozorní. Např.: Aha, hajzlík je zase tady. No jo, uplakánek už se opět hlásí ke slovu. Výbušňák by si chtěl zařádit atd. Už pouhé uvědomění a pojmenování si situace, emoce a hajzlíka ztlumí intenzitu prožívaných emocí a zapojí jiné „přemýšlecí“ části mozku, které nám umožní jednat racionálně.

4. Usmějte se. Extrémně jednoduchá „zbraň“ na odstřel špatné nálady. Nasaďte úsměv co nejvíce autenticky alespoň na 2 minuty dýchejte klidně a hluboce. Aktivací správných svalů v obličeji do mozku vyšlete signál, že jste ok a v pohodě a on se tak také začne chovat.

Leč některé z těchto kroků znějí možná až moc „ezotericky", neuchopitelně a dosti nepochopitelně, mají své vědecké podložení. Základem většiny z nich je zapojit ratio a vypnout či alespoň utlumit emoce. Dále pak propojení fyziologie a mozku.

Nevěříte? Párkrát si tato cvičení v klidu vyzkoušejte a sami uvidíte. Já osobně používám všechny z výše uvedených metod.

Autor: Irena Houdková | úterý 21.8.2018 5:45 | karma článku: 14.31 | přečteno: 388x

Další články blogera

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 35.75 | Přečteno: 4892 | Diskuse

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma článku: 10.34 | Přečteno: 317 | Diskuse

Irena Houdková

Přece nebudu plýtvat svým časem na řeči s podřízenými o jejich štěněti. Jsme v práci!

Ajajaj. Jak často se s podobnými větami setkávám. Co rozhovory „o štěňatech a kvetoucích pelargoniích či roztomilých vnoučatech“ lídrům i týmu mohou přinést?

28.2.2024 v 6:52 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 576 | Diskuse

Irena Houdková

Tenhle průšvihář je prostě na vyhazov. Marnost nad marnost.

„Je to průšvihář, dělá si co chce a já nemám čas se o něj starat. Je ve zkušebce, tak ho prostě propustíme,“ navrhl na poradě manažer skladu na adresu kolegy, který k němu nedávno nastoupil.

21.2.2024 v 6:45 | Karma článku: 22.24 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 255 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 436 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 16.75 Průměrná čtenost 550

Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...