Nejlepší prevence syndromu vyhoření? Dobré vztahy!

25. 11. 2021 18:47:13
Desítky let výzkumu pocitu lidského štěstí mluví za vše, nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím naše štěstí jsou dobré vztahy s druhými.

Dobré vztahy jsou spolu se schopností rozumně si zorganizovat čas, včetně našeho pasivního i aktivního odpočinku, s dostatkem spánku a zdravým životním stylem, nejlepší prevencí syndromu vyhoření. Tohle jsme patrně slyšeli již mnohokrát. Jak moc se tím však skutečně řídíme?
Jak jsme si řekli, je naprosto zásadní se intenzivně věnovat rodině a přátelům, cítit jejich podporu, mít možnost podělit se svými starostmi i radostmi. Neméně důležité je rozvíjení vztahů s kolegy a známými, sdílení společných zážitků, úspěchů i proher.
Mnohdy často zapomínáme sami na sebe, na své záliby i koníčky, tedy vše, co nás baví a naplňuje. Naše metální baterky je nutné dobíjet, tedy relaxovat, plnit si svá přání, užívat si každou minutu našeho života naplno.
Spát bychom měli alespoň 7 hodin, přestože jsme přesvědčeni, že zrovna nám 6 hodin spánku stačí. Opak je pravdou – následky se projevují okolo 45/50 roku. Nedostatek spánku zvyšuje pravděpodobnost vzniku Alzheimera a dalších forem stařecké demence a také významně zkracuje délku života!
O pozitivním účinku pravidelného pohybu toho bylo napsáno mnoho. Stačí pouze 3 x 30 minut týdně svižnější chůze na čerstvém vzduchu, prospěje nejen tělu a ale i našemu mozku, který se nám odvděčí zvýšenou výkonnosti. Důležitá je pravidelná, vyvážená a lehká strava.
Naučte se také oddělovat podstatné od nepodstatného, přiznejte si své limity, nemějte na sebe ani na ostatní přehnané nároky. Respektujte druhé, snažte se pochopit jejich motivaci a podívat se na sebe jejich očima.

Kdo by se měl mít na pozoru?
Syndrom vyhoření postihuje velmi často perfekcionisty. Jejich panický strach ze selhání z nich dělá ideální adepty. Banální překlep v emailu pro kolegy, u většiny lidí něco zcela běžného, způsobí perfekcionistovi srdeční kolaps a mnoho, mnoho kortizolu v krvi. Pokud jste se dostali až do stádia, že musíte mít vše pod kontrolou, je dobré se nad sebou zamyslet. Nastává čas přehodnotit priority. Je důležité mít se rád a respektovat se i se svými chybami, slabými stránkami.
Nehledejte svou hodnotu v tom, co vše a kolik jste toho udělali, kolik peněz jste vydělali, čeho dosáhli, začněte hledat svou hodnotu v sobě, ve vašem vnitřním nastavení. Mozek můžete naštěstí díky jeho neuroplasticitě formovat, naučit ho vnímat nové a důležité věci, a tak si vytvořit život podle vašich představ. Samozřejmě se obrňte trpělivostí – nejde to zde dne na den.

Další rozsáhlou skupinou, ve které se syndrom vyskytuje, jsou workoholici a extrémní dříči. Mnohdy je pro ně neustálé pracovní nasazení náhražkou za něco, co jim v životě chybělo či chybí, například rodičovská láska, pochvala, uznání ostatních atd. V některých případech se mohou ,,schovávat za prací“ před něčím, co v jejich životě nefunguje, což mohou být například partnerské vztahy. Práce jim nahrazuje sociální vazby. Stále se něčím zaměstnávají, přijímají další a další výzvy, aby si nemuseli naplno přiznat, že jejich život je vlastně prázdný, a přestože jsou úspěšní, jsou velmi osamělí, rozhodně nebývají šťastní.
Nezapomeňte – jste úžasný člověk sám o sobě. Nejste výsledek vaší práce. Nejste stroj. Vaší misí na této planetě není dělat na svůj úkor šťastné ostatní, ale prioritně sebe.
Vila, drahé auto, exotické dovolené ani fungující firma s 250 zaměstnanci vám pocit dlouhodobého štěstí nezajistí. Vnitřní klid, rovnováha mezi pracovní a osobní sférou a pevné sociální vazby, jsou zárukou spokojeného života.

Jak se tedy syndromu vyhoření úspěšně vyhnete?
Stanovte si jasné hranice mezi prací a privátním životem
a hlídejte si vnitřní mantinely co komu dovolíte a nebuďte vždy a za všech okolností pro každého k zastižení. Ujasněte si své priority, naučte se říkat NE na požadavky ostatních, které nejsou v souladu s vaším přesvědčením. Věnujte si dostatek času i pozornosti, přemýšlejte o svých potřebách a přáních, zda se život ubírá směrem, který si představujete. Nebojte se pravidelně trávit čas jen sami se sebou.
Ujasněte si, kam v životě směřujete, co je vaším cílem, smyslem – co chcete, aby tu po vás zůstalo, čeho nechcete na smrtelné posteli litovat. Vnímejte svůj interní dialog a komunikujte se sebou vždy pozitivně.
Pro vaši pohodu a vyrovnanost je důležité naučit se pracovat s vlastními emocemi a myšlenkovými stereotypy, tím objevíte svá omezující či svazující přesvědčení.
Kritika je nepříjemná ale neberte ji jako útok na svou osobu, ale jako impulz k zamyšlení a vašemu rozvoji, mluvte otevřeně o tom, jak se cítíte, nejen v práci ale i v partnerském vztahu. Vhodným způsobem otevírejte nepříjemná témata, jinak vás budou vnitřně užírat. Také si dovolte dělat chyby a přijměte za ně plnou zodpovědnost.
Pokud něčemu nerozumíte, mějte odvahu požádat o pomoc, máte právo říct NEVÍM, NEUMÍM. Osvojte si dovednost být v přítomném okamžiku, užívejte si každou pozitivní maličkost. Nebojte se mluvit o svých problémech s přáteli či s rodinou – pomůže vám to srovnat myšlenky a uleví se vám, posílíte pocit sounáležitosti. Pokuste se trávit více dní bez sledování sociálních sítí, práce na PC i bez mobilu.

A přidávám ještě pár všeobecných rad. Dopřejte si pobyt na sluníčku, na podzim a v zimě doplňte vitamín D, celoročně užívejte probiotika a vitamíny skupiny B. Nejen pro mozek je dobré pravidelně konzumovat oříšky, ryby, obilné klíčky, vajíčka, luštěniny, zelí, špenát, mrkev, ovesné vločky, lněné a chia semínko, hovězí maso, tofu. Vybírejte kvalitní potraviny a dodržujte pitný režim. Nezapomínejte ani na pauzy během pracovního dne. Omezte kouření! Nikotin zvyšuje úzkost a vyvolává řadu zdravotních komplikací. Vyvarujte se i nadměrného pití kávy. Jako akceptovatelné množství se udává se max. 5 šálků denně.

Máte-li pocit, že jste blízko k syndromu vyhoření, dodržováním těchto doporučení se mu můžete úspěšně vyhnout. Pokud však máte sebemenší pochyby, že je tento problém nad vaše síly, doporučuji vám vyhledat odbornou pomoc. V počáteční fázi psychoterapeuta, či kouče, při plném propuknutí pak psychologa spolu s psychiatrem. S profesionální podporou máte mnohem větší šanci návratu do „normálu“ v podstatně kratším čase. Je však nutné počítat s intenzivní prací na sobě o délce několika měsíců, s možnou medikací po dobu několika let.

Závěrem poslední univerzální rada. Berte život s nadhledem a naučte se odpouštět, nejen tomu, kdo vám možná úmyslně, možná neúmyslně ublížil, ale především sami sobě. Mějte se rádi se svými chybami i nedostatky. Zasloužíte si to.

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 25.11.2021 18:47 | karma článku: 8.05 | přečteno: 163x

Další články blogera

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 35.75 | Přečteno: 4892 | Diskuse

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma článku: 10.34 | Přečteno: 317 | Diskuse

Irena Houdková

Přece nebudu plýtvat svým časem na řeči s podřízenými o jejich štěněti. Jsme v práci!

Ajajaj. Jak často se s podobnými větami setkávám. Co rozhovory „o štěňatech a kvetoucích pelargoniích či roztomilých vnoučatech“ lídrům i týmu mohou přinést?

28.2.2024 v 6:52 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 576 | Diskuse

Irena Houdková

Tenhle průšvihář je prostě na vyhazov. Marnost nad marnost.

„Je to průšvihář, dělá si co chce a já nemám čas se o něj starat. Je ve zkušebce, tak ho prostě propustíme,“ navrhl na poradě manažer skladu na adresu kolegy, který k němu nedávno nastoupil.

21.2.2024 v 6:45 | Karma článku: 22.24 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 16.75 Průměrná čtenost 550

Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...