Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Perfekcionista – posila či pohroma pro vaši firmu?

Ve své profesi jste jistě na nějakého perfekcionistu narazili. Možná i někoho takového do svého týmu hledáte. Je však perfekcionista skutečně pro firmu z dlouhodobého hlediska přínosem?

A co je na tom vlastně špatného, je-li někdo náročný na sebe i druhé?
Iracionální až chorobná touha po bezchybnosti, panický strach ze selhání, navíc v kombinaci s přísnou sebekritikou je to, co perfekcionistu odlišuje od člověka, který je prostě „jen“ pracovitý nebo pečlivý. Perfekcionista potřebuje vždy dosáhnout nejlepších výsledků, a to za každou cenu. Výsledek však ve finále zpochybňuje a trápí sebe i druhé v týmu tím, že vše mohlo být ještě lepší.
Jeho hnacím motorem je touha po uznání. Potřeba potvrzení vlastní kvality – získat body, ocenění, chválu od ostatních lidí, zejména autorit. Pokud tato potřeba není uspokojena, jsou perfekcionisté vnitřně nešťastní. Sebemenší pochybení totiž ztotožňují s vlastní osobou, svou slabostí a nedokonalostí.
Není to jen libůstka workoholiků, je to určitý životní postoj, a především myšlenkové nastavení, které spoluvytváří nebo posiluje celou řadu duševních i sociálních potíží. Zároveň signalizuje velmi problematický vztah člověka k sobě samému.
Uvedu Vám dva jasné příklady.
Pokud perfekcionista píše email, minimálně 3x ho před odesláním pečlivě projde, zda náhodou někde není překlep. A po odeslání ho raději zkontroluje ještě jednou. Byť se třeba jedná jen o obyčejnou interní komunikaci. Nemůže dovolit, aby se před ostatními shodil hloupým překlepem nebo chybějící čárkou. To by pro něj byl konec světa a důvod pro dlouhý vnitřní monolog, jaký je blbec a co si ostatní o něm pomyslí. Vůbec mu nedojde, že pro jeho kolegy je podstatný obsah, forma je druhořadá. Pro perfekcionistu rozhodně ne.
Dalším příkladem může být čas na daný úkol. Pokud na 1 úkol dáte perfekcionistovi 2 dny, opocen a po noční směně vám ho odevzdá, ale vnitřně se bude lynčovat, že tomu mohl ještě dát mnohem více. Pokud mu na stejný úkol dáte dní 5, výsledek bude úplně stejný. Odevzdá ho po 4 nočních šichtách se sebemrskačským obviňováním, že by to šlo ještě lépe. Kolik času mu dáte, tolik ho využije a stejně nebude s výsledkem spokojen.
Proč je těchto lidí stále více?
Naše společnost je orientovaná na výkon, podporuje konkurenční prostředí, občanskou zodpovědnost vystřídal důraz na osobní prospěch. Lidé jsou stále hodnoceni. Velkou úlohu v tom hrají i sociální média. Výsledky – rovná se automaticky úspěch a štěstí. Hodnotí nás kolegové, zaměstnavatelé, přátelé, rodina, potažmo celá společnost, ale největšího kritika, srovnávače s ostatními a hodnotitele si nosíme ve své hlavě!
Lidé si myslí, že musí neustále obhajovat vlastní hodnotu a zároveň překonávat ostatní, a ti, kteří dosáhnou horších výsledků, si zaslouží méně. Nastupují pocity méněcennosti i frustrace. A výsledkem je nespokojenost se svým vlastním životem, se sebou samotným. Narůstají psychické i fyzické potíže, které můžou s perfekcionismem souviset, například klinické deprese, poruchy spánku i soustředění a další vážné zdravotní problémy.
Jak se perfekcionista projevuje ve firemním prostředí?
Jako podřízení nesnesou kritiku, nedokážou ani připustit myšlenku, že návrh někoho jiného je lepší než jejich, jsou stále nespokojeni, lpí na svých rozhodnutích, odmítají spolupracovat s druhými, neboť se domnívají, že vždy vše ví i udělají nejlépe. Na vedoucí pozici mohou být nesnesitelně pedantičtí, přehnaně ctižádostiví, s nereálnými nároky na své podřízené, které týrají permanentní kontrolou. Neumí delegovat, ani říkat ne. Málokdy chválí.
Situace, kdy máte ve firmě manažera perfekcionistu, se může vyvinout dvěma směry.
Na své podřízené vyvíjí enormní tlak, vyžaduje mnoho přesčasů a neustále jejich práci zbytečně a zdlouhavě kontroluje, nikdy nedokáže ocenit jejich nasazení, natož jim poděkovat či vnímat jejich posun. Zodpovědní jedinci v jeho týmu buď velmi rychle vyhoří, nebo jsou demotivovaní a své kvality nabídnou jiné firmě.
Své podřízené vnímá jako neschopné lenochy, kteří nedokážou odvést práci ve špičkové kvalitě, proto většinu jejich úkolů přebírá na sebe – je to přece jeho oddělení a on zodpovídá za výsledky, čímž se brzy dostane do začarovaného kruhu. Realizuje práci ostatních, ale nestíhá svou vlastní, zůstává déle v práci či ji vyřizuje po večerech a o víkendu. Tvoří si tak výborný základ pro syndrom vyhoření. Navíc lidé v jeho týmu postupem času zjistí, že šéf za ně vše rozhodne i udělá a proto nemá smysl se příliš snažit a už vůbec ne cokoliv vymýšlet, rozhodnout či nést zodpovědnost. Lidé tedy zleniví.

Bedlivě své kolegy perfekcionisty pozorujte, zda se už oni sami, či jejich podřízení neblíží vyhoření. Byla by velká škoda přijít díky jejich nezdravému přístupu, tedy přehnané touze po dokonalosti, o schopné a výkonné pracovníky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 5.1.2022 16:18 | karma článku: 9,51 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,98 | Přečteno: 394x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,67
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik