Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy se vám vyplatí dělat „mrtvého brouka“…

Rovnováha mezi osobním a pracovním životem je ideální stav, který se úplně neslučuje s našim hektickým životním stylem.Tyto dvě oblasti tvoří jeden propojený a vzájemně se ovlivňující celek. Náš život. A ten máme jen jeden.

Možná si vybavíte situaci, kdy jste si svou frustraci z práce vybili na svém partnerovi či dětech. Že jste na celkem banální situaci reagovali naprosto neadekvátně, vlastně přehnaně emotivně, až vás to poté mrzelo? Předpokládám, že ano. Platí to samozřejmě i naopak. Pokud máte problémy v partnerském vztahu, odrazí se to i v pracovní sféře. Vstáváte levou nohou, špatně se soustředíte a také asi v tomto rozpoložení nepodáte žádné mimořádné výkony. A ještě se usmívat na kolegy a šířit kolem sebe pozitivní energii? To ani náhodou. Pokud se dlouhodobě cítíte v práci nespokojení a permanentně naštvaní, pak je velmi nereálné perfektně fungovat doma, protože stres z práce se odrazí ve vašem osobním životě.
Jak s tedy cítit doma i v práci v pohodě?
Najděte si tu „správnou“ práci. Základem je dělat to, co vás většinu pracovního času opravdu baví, naplňuje vás a dodává energii. Musíte v tom vidět smysl, přínos pro sebe či ostatní. Zároveň by pro vás daná práce měla představovat i určitou výzvu. Nebýt úplně easy, vést k seberozvoji, zvyšovat úroveň vašich znalostí a dovedností. Pokud se práci nudíte, je pro vás naprosto rutinní a nikam se neposouváte, můžete velmi lehce sklouznout k syndromu vyhoření. Dělat, že něco dělám, je možná pro někoho na pár měsíců fajn, ale až probrouzdáte všechny chaty, prošmejdíte facebookové profily většiny známých i neznámých, také se jednou nasytíte. Osmihodinová pracovní doba vám přijde jako dvanáctka, která vás naprosto vyčerpá, přestože vlastně žádnou práci nevykonáváte…
Je jasné, že tak úplně jednoduché to není. Byla ale v minulosti lepší doba na sehnání práce, která nám fakt sedí? Drží vás snad někdo v současné práci násilím? Donutil vás tam pracovat, rozhodl za vás, podepsal za vás pracovní smlouvu? Nebo je to VAŠE plné a vědomé rozhodnutí?
Nebuďte dokonalí za každé situace! Perfekcionismus doma i v práci, je obrovský žrout času a zápřah na nervy. Nejen vaše. Opravdu není nutné všecno udělat na 120 %, ale i 100 % je moc. Dokola předělávat prezentaci, kontrolovat a přepisovat, hrát si se slovíčky... Jak moc se vám vrátí investovaná energie a čas? Odpovídá efekt vašemu brutálnímu nasazení? Jsou si „příjemci“ vědomi, kolik času a námahy vás to stálo?
Stejné je to doma. Ocení vaše drahé polovičky a děti, že se koupelna leskne a podlaha je bez poskvrnky? Je to pro ně důležité nebo by si s vámi raději vyrazili do kina, do přírody nebo zahráli nějakou hru? Většinou v pohodě stačí, když danou aktivitu či úkol vykonáte na 90 – 95 %, nemyslíte?
Mnoho z nás si stěžuje, že nemá čas. Tento argument je ve své podstatě hloupost, protože my sami můžeme určit a podstatně ovlivnit, čemu i komu náš čas věnujeme. Co bude naše priorita – zbudování kariéry, partner, děti, já sám… Pokud tuto možnost v práci máte, zamyslete se, zda daný úkol opravdu musíte vykonat vy. Je v souladu s aktuálními prioritami? Dá se delegovat? Je někdo, kdo to zvládne stejně dobře či dokonce lépe, rychleji než vy? Pokud to jde, delegujte.
Obdobně doma. Všichni členové rodiny mají dvě ruce, stejně jako vy, umí ovládat vysavač i myčku atd. Nejste na to přece sami! Nebo ještě lépe, co přenechat úklid a žehlení nějaké paní v důchodu, která si ráda přivydělá, a vy získáte cca 5–6 hodin týdně. To je 20 až 24 hodin měsíčně. To už je slušná porce, že? V tomto volnu se můžete věnovat sobě – jít si zacvičit, něco si přečíst, zajít na masáž, kafčo, nebo prostě hodit nohy na stůl a relaxovat… Nebojte se delegování hojně využívat. Přínos pro vás bude obrovský.
Dělejte mrtvého brouka. V dnešní době open office a díky vlivu řady rušičů, jako jsou sociální sítě a vyspělá mobilní zařízení, je dobré např. na 90 až 120 minut denně veškeré rušiče naprosto vypnout a věnovat se pouze úkolům, které vyžadují totální nasazení vaší mozkovny a maximální koncentraci. Metodu mrtvého brouka můžete použít i na kolegy, kteří za vámi v této době s něčím přijdou. Ne vždy je vše urgentní a mnohdy je dobré přehodit zodpovědnost za rozhodnutí na někoho jiného. Vzpomeňte si, kolik energie a času vás stojí po vyrušení se znovu plně soustředit a duševně se vrátit k rozdělané práci. Mozek nerad skáče od jednoho úkolu k druhému. Je to pro něj energeticky náročné a mnohem rychleji se unaví. Vy se rychleji unavíte.
Pokud tedy máte sdílený kalendář, zaneste si „mrtvého brouka“ i do něj, třeba: důležitá aktivita či priorita, schůzka... Nápomocné jsou i aplikace na vypínání rušitelů ze sítě.
Vyzkoušejte si párkrát výše uvedené, sami uvidíte, co vše vám to přinese… Hodně štěstí!

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | pátek 4.2.2022 16:53 | karma článku: 9,12 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,98 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4988x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Slyšel jsem volání „Postřelili Fica!“, popsal z místa slovenský novinář

15. května 2024  16:53

Slovenský novinář Hospodárských novin Juraj Bury byl na výjezdním zasedání slovenské vlády v obci...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:51

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Útoku na Fica se chytí dezinformátoři. Útoky byly a budou, říká politolog

15. května 2024  16:50

Premium Ve středu odpoledne média informovala o střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica. Politika...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 16,15
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik