Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stres je tak krásná a častá věc, ale zdraví si za něj nekoupíš...

Stres je fajn! Díky němu jsme jako lidstvo dokázali přežít. Stres naše předky zachraňoval při útěku nebo bitvě s šavlozubým tygrem, mamutem nebo jinou tlupou. Mozek si to dobře pamatuje a chová se stejně jako v době kamenné i dnes

Byť tyto stresory v současné době neexistují, jen tak nás asi nic nesežere, když vystrčíme nos z domu, náš mozek, potažmo naše tělo, na nekomfortní situace reaguje naprosto stejně jako v době kamenné. Jen toho šavlozubého tygra nahradily jiné stresory, jako např. deadline projektu, šéf a jeho požadavky, splácení hypotéky, zvyšující se ceny, nemoc našeho potomka, nejistota v práci, potíže ve vztahu atd.

Krátkodobý stres nám pomáhá dotáhnout úkoly do zdárného konce, podat maximální výkon, osvojit si určité znalosti nebo dovednosti. Má pozitivní vliv na naše nasazení i výkonnost, bdělost. Na krátko tedy super. :) Ale...

Jaké jsou typické dopady stresové reakce mozku na naše vnímání a jednání?

  • nejistota, zaměřujeme se na problém a hledání důvodů, proč něco nejde, nevidíme řešení/východisko. Více času věnujeme šťourání se v problému namísto hledání řešení. Náš mozek perfektně dokáže dvaceti způsoby obhájit, proč něco rozhodně nemůže pro nás a naši situaci, naši firmu fungovat. Místo toho se musíme my sami vědomě snažit najít jednu cestu, jak to fungovat bude.

MÍSTO PROČ NE, HLEDEJ JAK ANO.

  • omezení kognitivních funkcí  - nejsme schopni racionálně a v souvislostech přemýšlet, činit účinná rozhodnutí, jednáme neuváženě, často řekneme něco, čeho později litujeme. Případně naopak nám ve vyhrocené situaci chybí argumenty a neřekneme nic kloudného. Vhodná odpověď nás napadne až později.
  • vyhýbání se dané osobě či činnosti – ztrácí se naše zainteresovanost, klesá chuť ke kooperaci, v souvislosti s danou osobou činností pociťujeme emoce jako strach, frustrace, zmatek, hněv, nenávist, bezmoc
  • zobecňování – kvůli jednomu nezdaru máme pocit, že je vždycky všechno špatně. V hlavě nám běží myšlenky obsahující slova jako - vždycky, každý, všichni, všechno, nikdo - všichni jsou proti mně, nikdy mi nic nevyjde, nikdo mi nikdy nepomůže, já mám vždycky smůlu…
  • tunelové vnímání – extrémní selekce informací a koncentrace na ty negativní. Náš mozek je zcela slepý k tomu pozitivnímu, co v životě máme a co se nám děje dobrého. Vnímá jen to, co nemáme, co se nedaří atd.

Pro zajímavost uvádím, že i pouhá negativní myšlenka aktivuje v našem mozku stresovou reakci. Naopak pozitivní myšlenky dokáží tělo uvolnit, zrelaxovat, vedou k vyplavení dopaminu a serotoninu, čímž se zvýší naše motivace, koncentrace a zároveň s cítíme šťastní a spokojení.

NAŠE MYSL OVLIVŇUJE TĚLO, NAŠE POCITY A VE VÝSLEDKU I NAŠE CHOVÁNÍ.

MYSL, TĚLO, EMOCE A ČINY JSOU JAKO SPOJENÉ NÁDOBY

V příštích dnech pozorujte, kolikrát denně se zvládnete pochválit a kolikrát si něco vyčítáte, nadáváte si. Jak moc zaměřujete svou pozornost na fajn věci ve Vašem životě a do jaké míry řešíte předně to, co je na ... nic. Jaký je poměr? Hmmm, co s tím provedete??

Jak vlastně náš mozek na nepříjemné situace reaguje?

Mozek bohužel nedokáže rozeznávat mezi reálným ohrožením a domnělým či emocionálním. Vše, co pociťujeme jako jakkoliv nepříjemné, v něm vyvolá v podstatě jen 3 základní, automatické a zcela instinktivní reakce – uteč, zaútoč, dělej mrtvého brouka.

Podívejme se na jednotlivé reakce podrobněji. Každá z nich probíhá zcela nevědomě. Takto je prostě náš mozek od přírody naprogramován:

Útěk – problém raději neřeším, volím pohodlnější a jednodušší cestu či setrvávám v současném stylu života,  popírám existenci problému, vytěsňuji ho - vše je špatně, nechci nic řešit, vše vidím černě

nemá to smysl, je to k ničemu, může být i hůř, nechám to raději být – zatnu zuby a vydržím to

Útok -  zastávám sebeobranný postoj, obhajuji se, mám bojovnou náladu a reaguji agresivně – slovně  či fyzicky útočím na druhou stranu. Za vše mohou ostatní.

Hlavně, že Vy…, já jsem to ale takto nemyslel… Když já myslel... Co si to dovolujete! Zrovna Vás tak budu poslouchat… Zaměťte si před vlastním prahem...

Úlek/zamrznutí/mrtvý brouk – mlčím, nejsem schopen jakékoliv reakce ani racionálního uvažování

Ticho. Ticho. Ticho... Po cca 20 minutách, kdy se energie přesouvá ze "zvířecího mozku" do toho racionálního: Že já mu neřekl, aby... Měl jsem mu říct, že... Bože, co jsem to řekla, že já radši nebyla zticha...

Poznali jste zde reakce kolegů, dětí i své vlastní? :)

Jak jem již zmiňovala, krátkodobý stres je pro nás převážně dobrý.  Nebezpečným se stává ve chvíli, kdy jsme stresu vystavěni dlouhodobě, což vede ke snížení hladiny serotoninu, nastupují pocity strachu, úzkosti, deprese, neklidu a podrážděnosti.

Dopady se projeví i na naší fyzické stránce – poruchy spánku (dochází k poruchám tvorby melatoninu – hormonu spánku.). Hůře usínáme a máme nedostatek hlubokého spánku důležitého pro regeneraci těla i mozku, odplavení škodlivin z těla, ukládání informací do dlouhodobé paměti atd.. Objevují se časté bolesti hlavy či břicha, únava, oslabený imunitní systém – jsme náchylnější k nemocem a infekcím, trápí nás vysoký krevní tlak. U mužů dochází ke snížení testosteronu a ztrátě chuti na sex, u žen může velmi negativně ovlivnit periodu a její délku. Má za následek i její úplné vynechání.

No, ale to už by byla kapitola s názvem Burn-out. Přiznám se, že vedle mozku je to moje srdcovka a určitě se vyhoření budu někdy v dalších článcích podrobně věnovat. :)

Závěrem mám pro Vás malé cvičení - jak jste na tom se stresem Vy? Odpovědi mozku samozřejmě hoďte na papír, ať jim věnuje alespoň kapku své pozornosti... :)

Jaký stres pociťujete jako pozitivní a proč? Uveďte alespoň 3 body.

Kdy jako negativní a proč? Uveďte alespoň 3 body.

Podle čeho poznáte, že jste ve stresu? Uveďte alespoň 3 body.

Co Vás dlouhodobě stresuje nejvíce? Uveďte alespoň 5 bodů.

Následně uvedené odpovědi u předchozí otázky očíslujte podle jejich intenzity či důležitosti od 1 – 5. Přičemž platí: 1 – extrémně mě stresuje, 5 – stresuje mě nejméně

Jaké konkrétní kroky jste podnikly pro eliminaci stresu ve výše uvedených bodech?

Co Vás aktuálně nejvíce zatěžuje? Uveďte alespoň 3 body.

Jaké konkrétní kroky jste podnikly pro eliminaci stresu ve výše uvedených bodech?

Co se Vám při práci se stresem v jiných situacích osvědčilo?

Jak to můžete využít ve stávajících stresových situacích?

Jak je řeší osoba, se kterou rozhodně nejste "na jedné vlně"?

Co by Vám na Váš stresík řekl/a?

Jak se od ní/něj můžete alespoň částečně inspirovat?

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 30.3.2023 6:28 | karma článku: 6,40 | přečteno: 237x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,97 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4986x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik