Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč mozek miluje cíle?

Protože je mozek velký strašpytel, potřebuje přesně vědět, co se bude dít a co ho čeká. Minimálně tedy pro vnitřní pohodu je důležité cíle mít. Jinak je mozek ve střehu a Vy ve stresu. 

Dosahování jednotlivých milníků mu přináší tolik oblíbený dopamin a Vám příjemné pocity i další dávku motivace a nadšení. Bez jasného fokusu Vám mozek vymyslí tolik možných aktivit a věcí, co byste mohli nebo měli, že nebudete vědět, co dřív. No a pak to dopadne, že budete dělat chaoticky všechno a ve výsledku nic. Zamrznete na místě. Budete unavení a naprudění. Také bude mít dost času na to, Vám intenzivněji předhazovat, co ještě v životě nemáte, co je “špatně“ a Vy budete smutní či naštvaní.

Co s tím?
Stanovte si jasné cíle a vyměňte nespokojenost a podrážděnost za klid a pohodu, za jasný fokus a progres!

Nejen kvůli uvedeným důvodům se v každé příručce time managementu i osobního rozvoje se píše, že je třeba mít jasno v dlouhodobých cílech. No, je to jako byste se vydali do hustého lesa mimo vyšlapanou cestu a tam prostě  nějak chodili. Chvíli je to možná fajn. Užíváte si totální svobody, ale kam dojdete? Nebudete mít za chvíli hlad a nebudete se chtít najíst a ohřát v nějaké restauraci nebo si dopřát krásný výhled z rozhledny? Ale místo toho trčíte někde uprostřed lesa. Nepopírám, že tímto způsobem určitě někam dojdete. Otázkou ale je, jak s tím NĚKAM budete spokojeni. Osobně jsem ráda aktivním tvůrcem svého života. Když bych se zase vrátila k výletu po lese, když si chci dát svíčkovou, je jasné, že musím svou trasu naplánovat kolem dobré restaurace. 

Teď ale vážně. Cíle nám přináší nadhled.  Díky nim se neztratíme v každodenních rutinních úkolech, což je asi nejčastější problém většiny z nás, ale máme na zřeteli celkový kontext. Definované cíle zároveň podporují naše jednání i myšlení orientované na budoucnost tak, abychom maximum energie vynaložili na ty správné činnosti. Posilují naši vnitřní motivaci skrze aktivaci našeho podvědomí. Mozek ví, co má dělat, má jasné zadání, kterému rozumí. A už na vašich cílech maká. Zároveň nám slouží jako jakési měřítko našeho progresu

Nemalou roli v cestě za cíli hraje i přebírání zodpovědnosti za své činy i rozhodnutí. Je jednodušší a svůdnější dělat jednodušší činnosti nebo řešit věci tak, jak přijdou nebo nám je někdo zadá, než si muset hájit své hranice, říkat ne a vědomě se určitých příjemných aktivit vzdát pro dobro těch, které teď možná trochu bolí, ale dlouhodobě jsou pro nás nejpřínosnější. Pokud rozhodování vezmeme do svých rukou, není to prča. Člověk občas prostě šlápne vedle, udělá chybu, zažije zklamání a nezastírám, že tu a tam i slízne pořádnou facku. S tím je třeba počítat. Přesto je pro mě osobně důležitý fakt, že to co tomu držkopádu předcházelo, bylo moje rozhodnutí a ne to, že „se mi něco událo“ nebo za mě rozhodl někdo jiný. Zároveň se skrze tuto zkušenost posunu zase o kus dále a budu vědět, co příště zkusit jinak.

KDO JDE ŽIVOTEM BEZCÍLNĚ, SOTVA DOJDE TAM, KAM SI PŘEJE.

Abych ale byla férová, musím dodat, že mám kolem sebe i lidi, kteří žijí výhradně tady a teď a jsou s tím spokojeni. Neplánují. Nemají „žádné“ cíle. Prostě jen jsou a užívají si to. Těch je ale jen hrstka. Vedle nich jsou ale tací, kteří jsou nespokojení, dokola se litují a opakují stále stejné chyby. 10 let nadávají na svou práci, ale pořád tam jsou. 20 let se trápí v nefunkčním vztahu, ale i nadále v něm setrvávají. 

Mě osobně dává větší smysl si stanovovat cíle pro privátní i pracovní sféru a postupně je naplňovat. I za cenu občasných pádů a zklamání. 

Jak to máte Vy? Víte přesně, kam v životě kráčíte? Jak se jednou chcete ze smrtelné postele na svůj život koukat a rekapitulovat si ho? Já rozhodně. Chci si říct: Byla to jízda, fakt jsem si ho užila na plný pecky!

Uzavřela bych to těmito vzkazy pro Vás:

UJASNI SI, KAM V ŽIVOTĚ SMĚŘUJEŠ A CO OD NĚJ VLASTNĚ CHCEŠ.

ŽIJ TAK, ABYS NA SMRTELNÉ POSTELI NIČEHO ZÁSADNÍHO NELITOVAL. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Irena Houdková | středa 12.4.2023 6:48 | karma článku: 7,79 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,98 | Přečteno: 394x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 309x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,67
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik