Bože, jak se mám rozhodnout aneb jak se dostat z paralýzy?

7. 06. 2023 6:50:53
Jste zacyklení v určitém tématu, které Vás tíží a nedokážete se pohnout? Obáváte se, že se rozhodnete špatně, nebo že ještě nemáte dostatek informací? Přemýšlíte o dané věci ve dne v noci, přesto nejste schopni to rozseknout?

Mám pro Vás několik tipů, jak to změnit.

Co dělat, když jste „od přírody“ nerozhodní? Na čem zamakat, abyste utnuli tipec nekonečnému zvažování, váhání a konečně se NĚJAK rozhodli?

Základ vidím v perfektním sebepoznání. Čím důkladněji se znáte, uvědomujete si své vnitřní brzdy, silné i slabé stránky a máte naprosto jasno ve Vašich dlouhodobých cílech a přáních, o to jednodušeji se budete rozhodovat a žít v souladu se sebou samým/samou. Přijměte se takoví, jací jste – každý z nás je úžasný originál.

Nezapomínejte, že úkolem našeho mozku je Vás chránit. Proto Vás v racionální rovině varuje a předkládá řešení s menší mírou rizika. Dame – li tedy na doporučení našeho mozku, bude se Vás vždy snažit přesvědčit o nejjednodušším a nejbezpečnějším řešení. Připravíte se tak o nové situace, prožitky, zpomalíte svůj posun vpřed.

Naslouchejte proto i své intuici. V našem pragmatickém světě trochu opomíjený, přesto mnohdy velmi trefný pocit, který se často ukáže, jako „ten správný“.

Rozhodnutí neodkládejte. Stanovte si termín, ale ne zítra nebo až někdy! Časový rámec je pro náš mozek jasně daný údaj, se kterým může lépe pracovat. A Vy nebudete přemýšlet XY měsíců dokola o tom samém. Neplýtvejte svou mentální energií nad tím, coby kdyby.

Trénujte svou schopnost rychlého rozhodování při každodenních situacích, jako: co si obléci, co uvařit, kam vyrazit na steak atd. Vědomě se v následujících týdnech na tyto situace zaměřte, vyhledávejte je.

Dovolte si udělat chybu. Většina rozhodnutí nemá nevratné či fatální následky. Prostě to zkuste. Pokud neuděláte 1. krok, nikdy se nedozvíme, jak Vám v daném rozhodnutí vlastně je.

Posilujte své sebevědomí a sebedůvěru tím, že problémy budete aktivně řešit, ne je odkládat na neurčito.

V podstatě neexistuje „špatné“ rozhodnutí. Na rozdíl od statusu quo Vás vždy určitým způsobem posune, poučí Vás. Ukáže Vám, kudy cesta nevede. Naučí Vás nejen ustát pády, ale i opět vstát a pokračovat. Budete odolnější, vytrvalejší i trpělivější.

Nezapomeňte se i za dílčí úspěchy pořádně pochválit!

Mějte na paměti - jakákoliv změna potřebuje svůj čas, odvahu a také nasazení.

Ještě dodám, že i vědomé a pečlivě zvážené rozhodnutí, nechat vše při starém, je rozhodnutí.

Odpovězte si na otázky:

Jak bude za rok vypadat můj život, když danou věc nechám být a nerozhodnu se vůbec či rozhodnutí budu do nekonečna odsouvat?

Co nejhoršího se může stát, když zvolím variantu A? Co získám? Co mohu ztratit? Obdobně proveďte pro variantu B.

Jaké budou dopady a zisky každé varianty z dlouhodobého hlediska na mě, můj život, mé nejbližší?

Jaké techniky mi můžou pomoct v tom správně se rozhodnout?

Smrtelná nemoc – představte si, že Vám lékař diagnostikoval smrtelnou nemoc a máte před sebou rok života. Jak byste se s tímto vědomím v daném tématu rozhodoval/a?

Pro x Kontra - pokud rádi užíváte klasický seznam pro a proti, ohodnoťte vše uvedené dle důležitosti, např. 1 - 5, přičemž 1 – mohu bez toho žít, 5 – má pro mě největší váhu. Následně seznam přepište a seřaďte dle hodnocení. V plusech i mínusech vyberte jednoho jediného favorita, který pro Vás hraje nejpodstatnější roli. Vše, co zanesete na papír, je pro váš mozek mnohem přehlednější i přesvědčivější.

Externí pomoc - pohovořte o Vašem tématu s osobou, která Vám na Vaši situaci poskytne jiný pohled, než máte Vy. Získáte argument, které by Vás pravděpodobně vůbec nenapadly zvážit.

Metoda dvou židlí - Každá židle bude symbolizovat jednu variantu. Posaďte se na ni, zavřete oči a maximálně detailně si vizualizujte, jak bude vypadat Váš život u varianty A. Co získáte, co budete muset obětovat, jak se Váš život změní. Čím detailněji, tím pro mozek lépe. Určitě během procesu vnímejte, jak se na dané židli vlastně cítíte. Shodně postupujte s druhou židlí stojící na jiném místě. Poté zhodnoťte, jak Vám v oběma představách bylo. Jak jste se tam cítili? Pro zintenzivnění emočního zážitku můžete židle „ozdobit“ něčím, co pro Vás danou možnost charakterizuje.

Autor: Irena Houdková | středa 7.6.2023 6:50 | karma článku: 6.16 | přečteno: 197x

Další články blogera

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 35.75 | Přečteno: 4892 | Diskuse

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma článku: 10.34 | Přečteno: 317 | Diskuse

Irena Houdková

Přece nebudu plýtvat svým časem na řeči s podřízenými o jejich štěněti. Jsme v práci!

Ajajaj. Jak často se s podobnými větami setkávám. Co rozhovory „o štěňatech a kvetoucích pelargoniích či roztomilých vnoučatech“ lídrům i týmu mohou přinést?

28.2.2024 v 6:52 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 576 | Diskuse

Irena Houdková

Tenhle průšvihář je prostě na vyhazov. Marnost nad marnost.

„Je to průšvihář, dělá si co chce a já nemám čas se o něj starat. Je ve zkušebce, tak ho prostě propustíme,“ navrhl na poradě manažer skladu na adresu kolegy, který k němu nedávno nastoupil.

21.2.2024 v 6:45 | Karma článku: 22.24 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 448 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 16.75 Průměrná čtenost 550

Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...