Irena Houdková

Myslete pozitivně a budete úspěšní!

26. 04. 2016 10:30:26
Taky si myslíte, že na příslovích jako: s úsměvem jde všechno lépe a podobně opravdu něco je? No jasně, jinak by se už dlouhá léta mezi lidmi neříkala...Obdobně je to i s učením.

Buďme upřímní, my všichni homo sapiens sapiens jsme od přírody celkem líní tvorové, a když jde o učení či jinou náročnější „mozkovou“ práci, tak si každý z nás najde minimálně milion výmluv a aktivit, které jsou zrovna v danou chvíli zajímavější, zábavnější, důležitější atd. No, myslím, že to asi známe každý, ne?

Jak se k tomu tedy dokopat? Vidinou toho, že zkoušku nedám, test dopadne katastrofálně a při prezentaci určitě zase něco zvořu, se asi opravdu nedonutíme. Musíme postupovat právě naopak – pozitivně!! Je nutné si představovat, co všechno dokážu, co složením zkoušky získám, jak na sebe budu po super výkonu u tabule či před kolegy na meetingu hrdý, že po poslední zkoušce budu mít dlouhé prázdniny a „havaj“ od učení... Prostě myslete pozitivně a uvidíte, že to půjde. Hlavně se do toho učení vrhněte a neodsouvejte to systematicky na později.

Jděte ke zkoušce, testu či pohovoru připraveni a s vědomím, že jste pro to fakt udělali maximum a pak je to už jen v rukou „Božích/personalistových/šéfových/učitelových a náhody“.

Navíc dosažený úspěch je naprosto perfektní motivační prvek pro další učení či jiný duševní výkon a zvyšuje touhu po novém úspěchu, který je krom lenosti také lidskou přirozeností a rovněž potřebou. Dojde rovněž ke zmírnění, stresu, snížení strachu z dalších zkoušek, testů či pohovorů a druhotně také ke zvýšení sebeúcty a sebevědomí.

Dalším velmi důležitým pozitivním motivačním faktorem je již dříve zmíněná odměna. Stanovte si menší cíle a při jejich dosažení se patřičně ale přiměřeně odměňte. Udělejte si svůj seznámek malých a velkých odměn – samozřejmě rozumně a odpovídajíc důležitosti Vašeho učebního cíle. Může to být cokoliv – od tabulky čokolády, přes výbornou kávu či pivko někde mimo domov, přes horkou vanu, hoďku joggingu až po nějaký ten hadřík na sebe či nový tuning auta. Co to přesně bude, už je jen a jen na Vás.

Takže – úsměv a hurá do práce či do učení – pouhým pozitivním přístupem ničeho nedosáhnete – je třeba něco DĚLAT!

Autor: Irena Houdková | karma: 17.21 | přečteno: 367 ×
Poslední články autora