Irena Houdková

Mozková rozcvička

9. 06. 2016 10:51:00
Když už jste se „dokopali“ k tomu, že se vrhnete do učení se angličtiny či jiného cizího jazyka, je dobré, abyste na následný výkon pořádně připravili i svůj mozek. Princip je obdobný, jako když se vydáte do fitka.

Před pořádným výkonem musí přijít pořádná rozcvička. Na začátku byste si měli udělat malé lehké cvičeníčko (cca 5 – 6 minut), které zlepšuje Vaši koncentraci a pomůže Vám odpoutat své myšlenky od předchozí aktivity. A to, že je lehké a pravděpodobně ho zvládnete levou zadní, přináší positivní pocit úspěchu a tím i zvýšení motivace v učení pokračovat dále. Co tím mám přesně na mysli? O dechových cvičeních a relaxační hudbě jsem se již zmiňovala ve starších článcích. Zde si řekneme více o cvičení přímo určených pro cizí jazyky.

Možností je mnoho; zde je několik z nich.

Můžete zadumat a napsat např. co nejvíce sloves vyjadřujících pohyb směrem vpřed – lézt, běhat, chodit, plazit se, batolit se, skákat....

Dalším příjemným a jednoduchým cvičením na vylepšení Vaší koncentrace je: napište si na papírek jakékoliv slovo ve studovaném cizím jazyce a pokuste se na všechny jeho písmenka vymyslet co nejvíce slov, které mají, např. na začátku jedno z písmen Vámi napsaného slova. Toto zadání se může samozřejmě i upravit – napsaná slova musí být třeba k nějakému tématu – zvířata, lidské tělo, vybavení kanceláře a podobně.

Otevřete učebnici a vyberte si z ní libovolných 5 – 7 vět z článku či gramatického cvičení. Tyto věty si vypište a zkuste z nich či lépe řečeno jednotlivých slov daných vět, poskládat smysluplné nové věty. Pokud chcete na sebe být ještě drsnější – stanovte si konkrétní pravidla – např. použít slova pouze ve výchozích formách (beze změny času, osoby, pádu...), sestavit věty z minimálně 5 slov, za použití jednoho z minulých časů atd. Případně se pokuste na základě těchto vět sepsat krátký příběh a použít přitom co nejvíce slov z výchozích vět.

Zní to jednoduše a také to jednoduché je. Vyzkoušejte si to sami a uvidíte, jak Váš mozek začne „fachčit“ a Vy pomalu začnete naprosto ignorovat dění kolem Vás – koncentrace je tu, mozek je naladěn na příjem nových informací!

Možností je nepřeberné množství, variabilitě se meze nekladou, právě naopak!!

Autor: Irena Houdková | karma: 16.35 | přečteno: 626 ×
Poslední články autora