Nová slova v AJ

Každý jazyk, který není tzv. mrtvý, se vyvíjí, aby stíhal jít s dobou. Je logické, že nové vynálezy potřebují jména, a proto je jim nějaké dáno.  

Nicméně některá nová slova v angličtině nemají svůj vznik spjatý s novým vynálezem a často zůstává rozum stát, když se dozvídáme, co vlastně tato nová slova znamenají. Pojďme se na některá podívat.

Spousta nových slov vznikla, nebo se velmi rozšířila, za poslední dva roky.

Například slovo „earworm“, což je označení písničky, kterou jsme slyšeli a nemůžeme ji vyhnat z hlavy. Toto slovo se obzvláště rozšířilo poté, co se v hitparádách objevila písnička „Call me maybe“. Je to vážně chytlavá písnička, pokud ji neznáte, najděte si ji na youtube.

Další slovo velmi rozšířené během posledních dvou let je „sexting“. Toto slovo vystihuje konverzaci pomocí SMS zpráv se sexuálním obsahem, popřípadě obrázků se sexuální tematikou.

Zajímavé je také slovo „phablet“ – jedná se o složeninu slov „phone“ a „tablet“. Toto slovo se v poslední době začalo používat v souvislosti stále se zvětšujících chytrých telefonů, které kolikrát vypadají jako malý tablet.

Velmi populárním se také stalo slovo (sloveso) „twerk“ – začalo se používat po zveřejnění hudebního klipu zpěvačky Miley Cyrus, ve kterém představila podivný, „tanec“ jehož hlavním rysem bylo velmi nápadné vrtění zadkem. Ač to může znít velmi divně, v „twerkingu“ se dnes již pořádají soutěže.

Celkem vtipné slovo je „bromance“. Jedná se o složeninu slov „Bro“ (hovorově „brácha“„kámoš“) a „romance“ (intimní vztah). Slovo „bromance“ pak popisuje velmi blízký, nikoli však sexuální, vztah dvou mužů.

Dále tu máme slovo, které se dostalo už i k nám – „selfie“. Slovo se používá pro označení fotky sebe sama (popřípadě s dalšími lidmi) vyfocené telefonem na maximálně takovou vzdálenost, kolik vám umožní délka vaší paže.

Poměrně zajímavé je také slovo „Bitcoin“ – jedná se o označení internetové měny, pomocí které se dá platit i bez nutnosti, aby platba prošla vaší bankou. Je to zjevná složenina dvou slov „bit“, což je základní počítačová jednotka, a „coin“, anglické slovo pro minci.

Slovo“frankenfood“ (složenina slov Frankenstein a food) se pak používá jako označení geneticky upravených potravin :).

Spolu se „zženšťováním“  mužů přišla slova jako „guyliner“ a „mankini“. „Guyliner“ je parodií slova „eyeliner“ (řasenka), „guyliner“ ale používají muži, „Mankini“ je pak označení pánských plavek, které jdou vzadu do písmene T.

Spolu s technologickým postupem se zrodila slova jako „Screenager“ a „Infomania“. První je složenina ze slov „Screen“ a „teenager“ – asi jste se už dovtípili, že se jedná o teenagera, který tráví spoustu času u počítače nebo na internetu. Druhé popisuje touhu neustále vyhledávat a shromažďovat informace a novinky z internetu – především pomocí mobilu.

Těchto slov jsou spousty, a ač se to může zdát podivné, všechna zde zmíněná slova jsou dokonce zahrnuta v poslední verzi Oxfordského slovníku. Tato nová slova mohou být oříškem pro překladatele, protože mnohá vzniknou v průběhu pár dní a po několika měsících zase zaniknou, a proto je pak těžké mít o nich přehled. V takovém případě určitě pomůže stránka „urbandictionary.com“, kde najdete snad všechna možná nová i stará slova, včetně slangových výrazů i vysvětlení významu.

Autor: Irena Houdková | středa 13.7.2016 9:25 | karma článku: 22,45 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Irena Houdková

Stávají se z nás žen chlapi?

31.1.2024 v 6:30 | Karma: 16,23

Irena Houdková

Nechci být jako táta!

10.1.2024 v 6:54 | Karma: 22,15

Irena Houdková

Proč nebrat kámoše do firmy?

24.10.2023 v 6:41 | Karma: 25,82
  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,35
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik