Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dej si „Studentenfutter“ a bude ti to pořádně pálit! 1. díl

5. 08. 2016 13:05:11
Už jste se někdy zamysleli nad tím, proč se této směsi oříšků vlastně říká studentské „jídlo“ či potrava pro studenty? Ono to asi nebude jen tak náhodou...

Oříšky obecně můžeme zařadit mezi výborné a zdravé „palivo“ pro náš mozek a nejen pro něj. Díky svému obsahu bílkovin, lecitinu a řadě minerálů i vitamínů, např. skupiny B aj., zlepšují naši duševní výkonnost, blahodárně působí na naši psychiku a vyrovnanost, „chrání“ nás před nervovým vyčerpáním, mají pozitivní vliv i na kvalitu nehtů, vlasů a dokonce i pleti. To zní hodně dobře, ne?

V oříškách naleznete i všude v reklamách vychvalované a doporučované omega-3-mastné kyseliny, které zabraňují vzniku různých onemocnění srdce a cév. Takže, kdo máte v rodině problémy se srdcem či jste po infarktu myokardu – rozhodně sáhněte častěji po oříškách – hlavně vlašských.

Ořechů se nemusí bát ani vegetariáni či vegani. Jak je asi všem známo, prakticky všechny ořechy obsahují relativně velké množství tuku, ale kladem je, že se jedná o tzv. „zdravý tuk“, který právě vegetariánům a veganům může rozumně nahradit potraviny živočišného původu. Jejich účinky a vlivy jsou srovnatelné s olivovým olejem.

Pokud si rozumného množství oříšků budete dopřávat opravdu pravidelně, dosáhnete i snížení hladiny “zlého“ cholesterolu a naopak dojde k mírnému zvýšení „hodného/dobrého“ cholesterolu, který je znám svými silně antioxidačními účinky.

Při přemíře oříšků si ale dejte pozor na svou váhu i žaludek (oříšky je nutné hodně dobře rozkousat) – nemusely by z Vás mít radost. Hlavním váhovým strašákem jsou vlašské a para – ty mají nejvyšší obsah kalorií z u nás běžně dostupných druhů vůbec.

Z široké škály oříšků si určitě vybere každý. Zmiňme např.: vlašské, para, lískové, burské, pistáciové, pekanové, piniové, kešu, mandle a ani tím seznam nekončí...

Asi nejprospěšnější jsou pro chod našeho mozku vlašské ořechy, na které se podíváme v dalším díle trochu podrobněji – ale nejen na ně...

Zaběhněte do nejbližšího krámu, nakupte si směsku přírodních oříšků (prosím ne solené ani obalované, přestože ty v čokoládě vypadají sakra dobře, že? A zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku. Ať už jako mlsací svačinku během dne, k snídaňovému müsli nebo jako součást salátu k večeři.

V příštím díle si na mušku vezmeme přínos jednotlivých druhů ořechů pro naše zdraví a hl. mozek a psychickou pohodu.

Autor: Irena Houdková | pátek 5.8.2016 13:05 | karma článku: 15.08 | přečteno: 515x


Další články blogera

Irena Houdková

Metoda Imitum – „metoda celých vět“

Jedna z prvních „zvláštních metod“, na které jsem při surfování na netu narazila, byla metoda Imitum. Musím říct, že jsem tuto metodu sama nevyzkoušela, ale někteří z mých studentů mi o ní již říkali.

27.4.2018 v 8:40 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 277 | Diskuse

Irena Houdková

Jak správně „nakrmit“ mozek, aby nám to pěkně přemýšlelo? 2. díl

Když chcete mít pěknou figuru, musíte jíst ty správné věci ve správnou dobu a ve správném množství. Kromě jídla musíme tělo i pravidelně trénovat a dávat mu zabrat.

2.3.2018 v 8:23 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 310 | Diskuse

Irena Houdková

Na slovíčka alternativněji… 2. díl

Minule jsme si řekli, co všechno můžete provádět při práci s textem (ať již z učebnice, z novin či jakéhokoliv jiného zdroje), když si chcete oživit a zautomatizovat vaši naučenou slovní zásobu.

5.1.2018 v 8:28 | Karma článku: 7.96 | Přečteno: 184 | Diskuse

Irena Houdková

Vaření a výuka 2. díl - AJ

K nebramborovému salátu si připravíme druhou půlku vánoční odlehčené večeře a to další zdravý recept dietní verze - „Celerový nekapr v mandlové strouhance“. A opět si procvičíme anglický jazyk! :-))

14.12.2017 v 8:25 | Karma článku: 6.44 | Přečteno: 134 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Baše

Od Prešova vietor vjeje…

Po dlouhé době na Slovensku. A jelikož jsem člověk dobrého srdce, hned se „to na mě pověsilo“ i v této devizové cizině a já byl o zážitek bohatší. Protože co po vás může chtít člověk na ulici, když vás osloví? To nevymyslíte...

19.6.2018 v 18:29 | Karma článku: 9.18 | Přečteno: 279 | Diskuse

Radim Teodor Bílek

Krakow, Wieliczka, Osvietim - to nejlepší z Polska za 4 dny

Cesta do Polska nemusí znamenat jen levné nákupy - vydejte se s námi na cestu plnou památek, tipů a rad na cestu.

19.6.2018 v 7:30 | Karma článku: 13.79 | Přečteno: 375 | Diskuse

Denis Herák

Cyklo-Túra na zrúcaninu hradu Sivý Kameň

Celková dĺžka: 50km ... Celkové prevýšenie a klesanie: 700metrov ... Celkový hrubý čas: 03:00 hodín.

18.6.2018 v 10:41 | Karma článku: 8.26 | Přečteno: 121 | Diskuse

Horst Anton Haslbauer

Migrace nebožtíků

Také otylý nebožtík ještě může mít velký problém. Pokud se tomu chce vyhnout, měl by ještě v živém stavu před odchodem na onen svět začít odtučňovat. Přísná dieta může pozůstalým poté ušetřit peníze.

18.6.2018 v 7:57 | Karma článku: 14.07 | Přečteno: 377 | Diskuse

Kateřina Velíšková

Když denní život v Jeruzalémě není jen o politice

Dennodenní realita v Jeruzalémě se často skrývá pod vrstvami politických a náboženských symbolů. Jenže když tu člověk žije déle, všimne si, že všechny ty symboly sdělují jen jednu část příběhu o tomhle městě.

17.6.2018 v 19:30 | Karma článku: 18.31 | Přečteno: 476 | Diskuse
Počet článků 80 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 542

Dobrý den, pokud jste přistáli na mém blogu, tak asi máte co dočinění s cizími jazyky – ať už jako student či učitel/lektor, že? Abyste věděli, s kým máte „tu čest“ , tak se pro začátek stručně představím: Jmenuji se Irena Houdková, jsem vystudovaný pedagog a v současné době mám za sebou 13 letou praxi v oboru výuka cizích jazyků a českého jazyka pro cizince a jsem majitelkou jazykové školy. Ráda bych se s těmi, kteří se jakýmkoliv způsobem věnují cizím jazykům, ať již jako učitelé či studenti, samouci, podělila o informace.Více na: můj facebook.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.