Dej si „Studentenfutter“ a bude ti to pořádně pálit! 1. díl

Už jste se někdy zamysleli nad tím, proč se této směsi oříšků vlastně říká studentské „jídlo“ či potrava pro studenty? Ono to asi nebude jen tak náhodou…

Oříšky obecně můžeme zařadit mezi výborné a zdravé „palivo“ pro náš mozek a nejen pro něj. Díky svému obsahu bílkovin, lecitinu a řadě minerálů i vitamínů, např. skupiny B aj., zlepšují naši duševní výkonnost, blahodárně působí na naši psychiku a vyrovnanost, „chrání“ nás před nervovým vyčerpáním, mají pozitivní vliv i na kvalitu nehtů, vlasů a dokonce i pleti. To zní hodně dobře, ne? 

V oříškách naleznete i všude v reklamách vychvalované a doporučované omega-3-mastné kyseliny, které zabraňují vzniku různých onemocnění srdce a cév. Takže, kdo máte v rodině problémy se srdcem či jste po infarktu myokardu – rozhodně sáhněte častěji po oříškách – hlavně vlašských.

Ořechů se nemusí bát ani vegetariáni či vegani.  Jak je asi všem známo, prakticky všechny ořechy obsahují relativně velké množství tuku, ale kladem je, že se jedná o tzv. „zdravý tuk“, který právě vegetariánům a veganům může rozumně nahradit potraviny živočišného původu.  Jejich účinky a vlivy jsou srovnatelné s olivovým olejem.

Pokud si rozumného množství oříšků budete dopřávat opravdu pravidelně, dosáhnete i snížení hladiny “zlého“ cholesterolu a naopak dojde k mírnému zvýšení „hodného/dobrého“ cholesterolu, který je znám svými silně antioxidačními účinky.

Při přemíře oříšků si ale dejte pozor na svou váhu i žaludek (oříšky je nutné hodně dobře rozkousat) – nemusely by z Vás mít radost. Hlavním váhovým strašákem jsou vlašské a para – ty mají nejvyšší obsah kalorií z u nás běžně dostupných druhů vůbec. 

Z široké škály oříšků si určitě vybere každý.  Zmiňme např.: vlašské, para, lískové, burské, pistáciové, pekanové, piniové, kešu, mandle a ani tím seznam nekončí…

Asi nejprospěšnější jsou pro chod našeho mozku vlašské ořechy, na které se podíváme v dalším díle trochu podrobněji – ale nejen na ně… 

Zaběhněte do nejbližšího krámu, nakupte si směsku přírodních oříšků (prosím ne solené ani obalované, přestože ty v čokoládě vypadají sakra dobře, že? A zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku. Ať už jako mlsací svačinku během dne, k snídaňovému müsli nebo jako součást salátu k večeři. 

V příštím díle si na mušku vezmeme přínos jednotlivých druhů ořechů pro naše zdraví a hl. mozek a psychickou pohodu.

Autor: Irena Houdková | pátek 5.8.2016 13:05 | karma článku: 16,11 | přečteno: 559x