- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Oříšky obecně můžeme zařadit mezi výborné a zdravé „palivo“ pro náš mozek a nejen pro něj. Díky svému obsahu bílkovin, lecitinu a řadě minerálů i vitamínů, např. skupiny B aj., zlepšují naši duševní výkonnost, blahodárně působí na naši psychiku a vyrovnanost, „chrání“ nás před nervovým vyčerpáním, mají pozitivní vliv i na kvalitu nehtů, vlasů a dokonce i pleti. To zní hodně dobře, ne?
V oříškách naleznete i všude v reklamách vychvalované a doporučované omega-3-mastné kyseliny, které zabraňují vzniku různých onemocnění srdce a cév. Takže, kdo máte v rodině problémy se srdcem či jste po infarktu myokardu – rozhodně sáhněte častěji po oříškách – hlavně vlašských.
Ořechů se nemusí bát ani vegetariáni či vegani. Jak je asi všem známo, prakticky všechny ořechy obsahují relativně velké množství tuku, ale kladem je, že se jedná o tzv. „zdravý tuk“, který právě vegetariánům a veganům může rozumně nahradit potraviny živočišného původu. Jejich účinky a vlivy jsou srovnatelné s olivovým olejem.
Pokud si rozumného množství oříšků budete dopřávat opravdu pravidelně, dosáhnete i snížení hladiny “zlého“ cholesterolu a naopak dojde k mírnému zvýšení „hodného/dobrého“ cholesterolu, který je znám svými silně antioxidačními účinky.
Při přemíře oříšků si ale dejte pozor na svou váhu i žaludek (oříšky je nutné hodně dobře rozkousat) – nemusely by z Vás mít radost. Hlavním váhovým strašákem jsou vlašské a para – ty mají nejvyšší obsah kalorií z u nás běžně dostupných druhů vůbec.
Z široké škály oříšků si určitě vybere každý. Zmiňme např.: vlašské, para, lískové, burské, pistáciové, pekanové, piniové, kešu, mandle a ani tím seznam nekončí…
Asi nejprospěšnější jsou pro chod našeho mozku vlašské ořechy, na které se podíváme v dalším díle trochu podrobněji – ale nejen na ně…
Zaběhněte do nejbližšího krámu, nakupte si směsku přírodních oříšků (prosím ne solené ani obalované, přestože ty v čokoládě vypadají sakra dobře, že? A zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku. Ať už jako mlsací svačinku během dne, k snídaňovému müsli nebo jako součást salátu k večeři.
V příštím díle si na mušku vezmeme přínos jednotlivých druhů ořechů pro naše zdraví a hl. mozek a psychickou pohodu.
Další články autora |