Dej si „Studentenfutter“ a bude ti to pořádně pálit! 2. díl

V minulém díle jsme si udělali takový obecný úvod o tom, jak moc jsou oříšky prospěšné nejen pro náš mozek, paměť, ale i celkový duševní výkon a psychickou vyrovnanost – mimo jiné.

 Dnes se podíváme malinko podrobněji na vybrané druhy.

Jako obecně nejpřínosnější pro nás určitě můžeme označit vlašáky a těm se budeme věnovat trochu více. Právě tento druh oříšků velice pozitivně ovlivňuje v minulém díle zmíněné snížení cholesterolu a zabraňuje tak kornatění tepen. Doporučují se lidem, se srdečními problémy a vysokým rizikem infarktu myokardu a samozřejmě i rekonvalescentům.

Nalezneme v nich železo, zinek, selen a skupinu vitamínů řady B. Např. vitamin B6, který  je výborný pro správnou funkci mozku a stará se i o tvorbu červených krvinek. Možná Vás překvapí informace, že v porovnání s rybami obsahují mnohem více zinku. A k čemu je nám vlastně zinek dobrý? Především pro dobře fungující imunitní systém a má rovněž vliv např. na rychlost hojení ran.

Pozor, pozor! Podstatné je i jejich skladování – po vyloupání byste je měli co nejdříve sníst či je vložit do lednice (ideálně jen na 4 – 6 měsíců) nebo naložit do medu. Po téhle kombinaci už Vás z psychické pohodičky nemůže vykolejit snad vůbec nic.

A „sladká tečka či bonbónek“ na konec – mají positivní vliv na sexuální výkon a především na intenzitu jeho prožitku. Jak vidíte, přínos vlašáků je fajn pro všechny generace. 

Rychleji se mrkneme i na burské oříšky, které všichni notoricky známe jako arašídy. Ty jsou velmi dobré pro krvetvorbu a pro osoby s různými nemocemi srdíčka. Nenechají Vás ale ve štychu ani v momentě, kdy se u Vás objeví nějaké nepříjemné kožní problémy. Spolu se zmíněnými  vlašskými patří ale k oříškům s největším obsahem tuků a navíc mohou vyvolávat i alergii, takže i zde platí – všeho s mírou… 

Autor: Irena Houdková | pátek 2.9.2016 11:42 | karma článku: 15,10 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Irena Houdková

Stávají se z nás žen chlapi?

31.1.2024 v 6:30 | Karma: 16,23

Irena Houdková

Nechci být jako táta!

10.1.2024 v 6:54 | Karma: 22,15

Irena Houdková

Proč nebrat kámoše do firmy?

24.10.2023 v 6:41 | Karma: 25,82
  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,35
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik