Irena Houdková

Dej si „Studentenfutter“ a bude ti to pořádně pálit!  3. díl

14. 10. 2016 7:44:22
A máme zde závěrečný oříškový speciál. Pokud chcete svůj mozek dostat řádně do chodu, zlepšit svůj duševní výkon i psychiku – prostě se zdravě hodit do pohody, přečtěte si něco o oříškách!

V minulých dvou dílech jsme se zabývali obecným přínosem oříšků pro naši „duši“ i tělo a hlavně mozek. Na paškál jsme si vzali vlašské a burské oříšky a jejich přínosy i negativa. Dneska se podíváme na pár dalších, u nás běžně dostupných druhů, díky kterým se budete cítit v pohodě.

Pokud jste totálně vyřízení, znavení, zmakaní a strhaní – ať již z duševní nebo manuální práce, školy či své druhé polovičky (partnerské ), určitě si dejte hrst para ořechů. Ty pomáhají „stabilizovat“ psychiku a působí proti únavě obecně. Mají vysoký obsah vitaminu B1 a to dokonce vyšší, než naleznete v mléku či vejcích. Více vitaminu B1 naleznete snad už jen v pivních kvasnicích nebo piniových oříškách. Výborné jsou tedy pro všechny, kteří se cítí „nevyrelaxovaně“, podrážděně, trpí nedostatečnou koncentrací či mají sklony k depresi nebo prostě nejsou spokojeni se svým duševním výkonem a chtějí s tím něco dělat. Představte si, že tyto oříšky se doporučují i lidem, kteří se snaží přestat kouřit, aby psychicky ustáli tento nelehký „boj“.

Pro ty, co trpí nemocemi nervové soustavy, jsou vhodné kešu oříšky či kešu olej. Pokud máte možnost sáhnout po čerstvých, nepražených, rozhodně jim dejte přednost před smaženými a určitě se vyhněte soleným, tím byste toho pro své zdraví moc neudělali...

Mandličky Vám pomohou se lépe soustředit, zbystří Vaši mysl a zároveň sníží negativní účinky stresu. Mají rovněž vysoký obsah vitamínu E, který odstraňuje volné radikály a chrání membrány, které obklopují naše mozkové buňky. Tím tedy snižuje riziko jejich poškození.

Lískové oříšky nepřinesly štěstí jen Popelce, ale pomohou i Vám v náročnějších stresových obdobích. V méně zdravé formě je rozhodně najdete v čokoládě, nugátu a jiných sladkostech, ale např. také v kosmetice.

Všechny výše uvedené oříšky mají díky vysokému obsahu vitamínu B velmi pozitivní vliv mimo jiné i na paměť. Vedle toho blahodárně působí i na nervy a srdíčko. Ale pozor – kromě pozitiv mají samozřejmě i svá negativa, jako je zmíněný velmi vysoký obsah tuku – takže, jak již bylo v minulých dílech řečeno - všeho s mírou.

Podtrženo a shrnuto – pokud chcete posílit své cévy či nervovou soustavu, podpořit krvetvorbu, preventivně bojovat proti rakovině a být v pohodě, rozhodně byste na oříšky neměli zapomenout. Pravidelný příjem menšího množství oříšků by se měl stát našim denním rituálem!

Autor: Irena Houdková | karma: 14.05 | přečteno: 279 ×
Poslední články autora