Staňte se učitelem a pochopíte…

Ať již „bojujete“ s cizím jazykem, jakýmkoliv školním předmětem či v podstatě vším, co je nutné se naučit nazpaměť.

Jednou z velmi dobrých „strategií“, jak si účinně a dlouhodobě zapamatovat i správně pochopit novou látku je právě metoda „hraní si na učitele“. A dospěláci, rozhodně si nemyslete, že tahle metoda je jen pro děti!!

Když se vžijete do této role a pokusíte se někomu, ať již spolužákovi, kamarádovi nebo komukoliv fiktivnímu a naprosto neexistujícímu, novou látku srozumitelně svými slovy vysvětlit, nejenže si uděláte v hlavě jasno, pochopíte lépe pravidla, ale zároveň si je ihned efektivněji zapamatujete. Pěkně svému „studentovi“ povyprávějte o podstatě dané problematiky, zmiňte pravidla pro použití a zároveň uveďte i výjimky a vymyslete si několik konkrétních příkladů či „krátkých“ cvičeníček nebo doplňovaček na praktické použití daných pouček, slovní zásoby nebo vzorečků. Toto se týká především předmětů, jako je matematika, fyzika, ale i např. cizí jazyky – prostě oborů, kde je třeba opravdu perfektně rozumět tomu, jak to vlastně funguje. Zpaměti nadrcené poučky, vzorce a pravidla jsou bez opravdového porozumění dané problematiky skoro k ničemu….

Trochu jinak tomu je u předmětů, které se musíte naučit prakticky nazpaměť, a není v nich potřeba přílišného pochopení. U takových je dobré, když si uděláte malý „taháček“ a ve výstižných jednoslovných poznámkách či krátkých heslech si vypíšete to nejpodstatnější – ideálně logicky či chronologicky – samozřejmě v závislosti na oboru a tématu. S tímto taháčkem pak svému „studentovi“ (klidně i sobě samotnému) udělejte pořádnou přednášku. Pěkně mu to celé párkrát převyprávějte a shrňte – opět nejefektivnější je, když použijete vlastních slov, „přednášku“ děláte nahlas a poslední fofrovou opakovací „lekci“ uděláte v posteli těsně před usnutím.

Pokud to chcete hnát kapku do extrému, připravte svému studentíkovi i nějakou pořádně záludnou písemku – jako od pravého učitele. Zkuste ho nachytat na podrobnostech a nepravidelnostech… Testík pak nezapomeňte řádně opravit a dohledat si případně odpovědi na věci, které Váš „student“ nevěděl. 

Já sama musím říct, že až díky tomu, že jsem učila a učím naše studenty, jsem si řadu pravidel a hl. výjimek na začátku své „kariéry“ naprosto perfektně zapamatovala a především zautomatizovala.

Zkuste to také, nic na tom není, moc času Vám to nezabere a navíc u toho může být i sranda – když naučenou látku budete vyprávět například plakátu Tomáše Kluse či Toma Cruise tak... : ) A kde to děláte? To je také fuk  - klidně  si celou látku v hlavě můžete odříkat na procházce s pejskem (moje praxe), u vaření (to u mě moc neee) či na běžícím páse v posilce (u mě funguje tak prvních 5 – 8 minut, pak už rovněž neee).  Prostě to jde fakt kdykoliv a kdekoliv!

Ještě jednou připomínám: důležité je shrnutí opravdu dělat vlastními slovy – né pouze papouškovat naučené – tím se totiž vlastně teprve pořádně přesvědčíte o tom, jak moc jste danému tématu opravdu porozuměli.

Tak si připravte ukazovátko, rákosku a jděte do toho! 

Autor: Irena Houdková | čtvrtek 5.1.2017 12:11 | karma článku: 16,17 | přečteno: 909x