Abyste se z toho nepo…. aneb pár fofr zklidňujících cvičeníček.

Ať už patříte mezi top manažery, „běžné“ vedoucí pracovníky nebo studenty a žáky, všem pracujícím a studujícím je pro dosažení úspěchu společná nutnost perfektní koncentrace při výkonu své práce či učebních aktivitách.

Tu velmi často negativně ovlivňuje nepříjemný stresík  a tlak ze strany šéfa, klientů a jejich šibeničních termínů (včera bylo pozdě) nebo učitelů. Od toho, jak se nám se stresem daří či nedaří vyrovnat, se odvíjí nejen naše schopnost soustředit se, ale samozřejmě i efektivita a rychlost odváděné práce.  Jak se tedy doma či v kanceláři rychle hodit do pohody?

Jednou z fajn jednoduchých relaxačně-koncentračních metod, kterou můžete dělat prakticky kdykoliv a kdekoliv, jsou dechová cvičení. Možná už je znáte z jógy či různých meditačních cvičení. Jde o vyslovení hlásek ohm – maa – ha. První ohm byste měli vyslovit při hlubokém nádechu, maa při výdechu a ha až na úplném konci výdechu, kdy už se Vám vzduchu skoro nedostává.

Dalším fofr pomocníkem je „skoro-pěstička“. Všechny prsty kromě palce a malíčku srolujte v pěst. Palec a malíček mějte ve vztyčené poloze. Palcem si zakryjte nejprve jednu nosní dírku a nadechněte se druhou. Spojte palce a malíčky obou rukou, přitlačte na obě nosní dírky a na chvíli zadržte dech – doporučuje se cca 4 sekundy. Pak vydechněte tou druhou nosní dírkou, než kterou jste prováděli nádech. Opakujte zhruba 4x na každou nosní dírku.

Pokud se nacházíte v nějaké sakra stresové situaci – je před Vámi důležitá prezentace, porada nebo zkouška, k uklidnění Vám může pomoci třeba  zavřít oči, hodně pevně sevřít obě ruce v pěst či v rukách mačkat nějaký předmět (antistresový míček, opěradlo židle…), zhluboka se nadechnout a vydechnout a poté tlak v rukách uvolnit. Toto celé párkrát zopakujte a myslete u toho opravdu jen na svůj dech a na to, jak mačkáte ruce/daný předmět a jak z Vás při výdechu odchází veškeré napětí a negativní pocity.

Tak co, už jsme relaxovaní? Na poprvé  se u toho člověk, který není až tak zaměřen na jógu a podobné, cítí trochu hloupě, ale časem to bude OK – chce to jen cvik, víru a myslet na svůj dech a pohyby těla.

Vyzkoušejte sami a uvidíte.

Autor: Irena Houdková | pátek 27.1.2017 8:59 | karma článku: 10,20 | přečteno: 212x