Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak správně „nakrmit“ mozek, aby nám to pěkně přemýšlelo? 1. díl

3. 07. 2017 9:30:00
Abyste mozek rozjeli na plné obrátky, není vždy úplně nutné sahat po doplňcích stravy či jiných „preparátech“.

Možná Vás překvapí, že přestože mozek svou hmotností ani velikostí není oproti celému zbytku těla rozhodně žádný obr, spotřebovává zhruba až 20% veškeré potravou přijímané energie. A protože řídí chod celého našeho těla, měli bychom se tedy trochu zamyslet nad tím, čím ho krmíme, aby nám dobře „fachčil“.

Potravin, díky kterým náš mozek řádně pofrčí, je, věřte nebo ne, opravdu mnoho. Základem je samozřejmě co nejvíce pestrá a vyvážená strava, díky které se nám do těla dostanou prakticky všechny potřebné látky přirozenou cestou. Základní „pohonnou látkou“ pro náš mozek jsou sacharidy. Dbát byste rozhodně měli i na potravu bohatou na bílkoviny, které mají velmi pozitivní účinky na paměť, zpracovávání a rovněž uchovávání informací v mozku. Které potraviny tedy konkrétně jíst? My se v tomto díle podíváme jen na některé z nich, o dalších více až v dalším článku. J

Výborným zdrojem bílkovin jsou obilná zrna, luštěniny a produkty z nich vyrobené. Zde je třeba dbát na to, aby měly i svou „slupku“. Jako přílohu místo knedlíků zvolte pravidelně přírodní rýži nebo čočku či fazole. Z obou se dá uvařit výborná polévka či takové chilli con carne s celozrnným chlebem, hmmmm! Chybu neuděláte ani při konzumaci cizrny. Z té se dají připravit výborné a zdravé pomazánky, ale můžete ji dát třeba do zeleninového salátu i polévky a pro „otrlejší“ může sloužit jako příloha. Rozhodně se nevyhýbejte ani sóje, sójovému mléko nebo tofu.

Velkou roli pro funkci naší hlavinky hrají esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které najdeme především v tucích. Nebudu Vás trápit popisem chemických dějů a procesů, které vyvolávají v lidském organismu, a vrhnu se rovnou na to, kde je najdeme a k čemu jsou dobré. Lidské tělo si esenciální mastné kyseliny bohužel samo vyrobit nedokáže. Nezbývá tedy, než sáhnout po správných potravinách. J

Jako přírodní zdroj rozhodně stojí za zmínku mořské ryby, zejména ty tučnější – makrela, sardinky, tuňák, pak chia semínka, řasy, prakticky všechny druhy oříšků (bacha – jen ty nesolené a neobalované v čokoládě, ideálně i nepražené – prostě jen přírodní. Mnohem více o oříšcích se dočtete v mých článcích Dej si „Studentenfutter“ a bude ti to pálit!), ale také lněné semínko je bohaté na jejich obsah, potažmo lněný olej (nejlépe lisovaný za studena). Samozřejmě je nalezneme i v jiném oleji – např. v kukuřičném, slunečnicovém nebo konopném. Dejte si ráno čerstvě rozdrcená lněná semínka do plnotučného jogurtu či ještě lépe do tvarohu a připravíte si rychlou, zdravou „mozkovou“ snídani. J Jen pozor na to, abyste semínka po rozdrcení ihned snědli a olej uchovávali v chladu v tmavé láhvi. V opačném případě Vám na vzduchu a světle blahodárné účinky rychle „vyprchají“. L

Tak už víte, jak správně krmit svůj mozek? Příště si povíme více.

Autor: Irena Houdková | pondělí 3.7.2017 9:30 | karma článku: 6.97 | přečteno: 285x


Další články blogera

Irena Houdková

Metoda Imitum – „metoda celých vět“

Jedna z prvních „zvláštních metod“, na které jsem při surfování na netu narazila, byla metoda Imitum. Musím říct, že jsem tuto metodu sama nevyzkoušela, ale někteří z mých studentů mi o ní již říkali.

27.4.2018 v 8:40 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 277 | Diskuse

Irena Houdková

Jak správně „nakrmit“ mozek, aby nám to pěkně přemýšlelo? 2. díl

Když chcete mít pěknou figuru, musíte jíst ty správné věci ve správnou dobu a ve správném množství. Kromě jídla musíme tělo i pravidelně trénovat a dávat mu zabrat.

2.3.2018 v 8:23 | Karma článku: 10.61 | Přečteno: 310 | Diskuse

Irena Houdková

Na slovíčka alternativněji… 2. díl

Minule jsme si řekli, co všechno můžete provádět při práci s textem (ať již z učebnice, z novin či jakéhokoliv jiného zdroje), když si chcete oživit a zautomatizovat vaši naučenou slovní zásobu.

5.1.2018 v 8:28 | Karma článku: 7.96 | Přečteno: 184 | Diskuse

Irena Houdková

Vaření a výuka 2. díl - AJ

K nebramborovému salátu si připravíme druhou půlku vánoční odlehčené večeře a to další zdravý recept dietní verze - „Celerový nekapr v mandlové strouhance“. A opět si procvičíme anglický jazyk! :-))

14.12.2017 v 8:25 | Karma článku: 6.44 | Přečteno: 134 | Diskuse

Další články z rubriky Ústí nad Labem

Martin Nosek

Sháníme učitele...zn: dobrá a levná práce za 4€ na hodinu

Má první výplata s desetiletou praxí ve školství na nejmenovaném gymnáziu? 16.548,- Kč, plný úvazek 40 hodin týdně, čistého 104 Kč za hodinu. Vítejte v Čechách. No jo, jenže...

5.10.2017 v 13:30 | Karma článku: 34.89 | Přečteno: 4640 | Diskuse

Martin Nosek

Radost parkovat

Zastavil jsem své auto v ulici s vznešeným názvem. Winstona Churchilla. Je to jednosměrka, je u pošty a jsou v ní samé honosné vily.

31.5.2017 v 17:32 | Karma článku: 24.90 | Přečteno: 1260 | Diskuse

Vavřinec Karst

Nevím, co si mám myslit

Na aprila (1.4.) jsem si přečetl na idnes jeden článek a napadlo mne jediné. Někdo se asi zbláznil. Dočetl jsem se, že kancléřka vyzvala migranty, aby dodržovali zákony a snažili se poznat život v zemi.

4.4.2017 v 16:12 | Karma článku: 34.57 | Přečteno: 952 | Diskuse

Jaroslav Achab Haidler

Alexandrijská Sluneta

Tak už je to, přátelé docela jasné. O „Vrbák“ přijdeme. Všechny signály z majetkové i sportovní komise na městě Ústí nad Labem to potvrzují. Včetně různých prořeknutí té paní, co je sice Nechybová, ale není primátorka

28.2.2017 v 12:02 | Karma článku: 10.55 | Přečteno: 423 | Diskuse
Počet článků 80 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 542

Dobrý den, pokud jste přistáli na mém blogu, tak asi máte co dočinění s cizími jazyky – ať už jako student či učitel/lektor, že? Abyste věděli, s kým máte „tu čest“ , tak se pro začátek stručně představím: Jmenuji se Irena Houdková, jsem vystudovaný pedagog a v současné době mám za sebou 13 letou praxi v oboru výuka cizích jazyků a českého jazyka pro cizince a jsem majitelkou jazykové školy. Ráda bych se s těmi, kteří se jakýmkoliv způsobem věnují cizím jazykům, ať již jako učitelé či studenti, samouci, podělila o informace.Více na: můj facebook.





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.