Jak správně „nakrmit“ mozek, aby nám to pěkně přemýšlelo? 1. díl

Abyste mozek rozjeli na plné obrátky, není vždy úplně nutné sahat po doplňcích stravy či jiných „preparátech“.  

 

Možná Vás překvapí, že přestože mozek svou hmotností ani velikostí není oproti celému zbytku těla rozhodně žádný obr, spotřebovává zhruba až 20% veškeré potravou přijímané energie. A protože řídí chod celého našeho těla, měli bychom se tedy trochu zamyslet nad tím, čím ho krmíme, aby nám dobře „fachčil“.

Potravin, díky kterým náš mozek řádně pofrčí, je, věřte nebo ne, opravdu mnoho. Základem je samozřejmě co nejvíce pestrá a vyvážená strava, díky které se nám do těla dostanou prakticky všechny potřebné látky přirozenou cestou. Základní „pohonnou látkou“ pro náš mozek jsou sacharidy. Dbát byste rozhodně měli i na potravu bohatou na bílkoviny, které mají velmi pozitivní účinky na paměť, zpracovávání a rovněž uchovávání informací v mozku. Které potraviny tedy konkrétně jíst? My se v tomto díle podíváme jen na některé z nich, o dalších více až v dalším článku. J

Výborným zdrojem bílkovin jsou obilná zrna, luštěniny a produkty z nich vyrobené. Zde je třeba dbát na to, aby měly i svou „slupku“. Jako přílohu místo knedlíků zvolte pravidelně přírodní rýži nebo čočku či fazole. Z obou se dá uvařit výborná polévka či takové chilli con carne s celozrnným chlebem, hmmmm! Chybu neuděláte ani při konzumaci cizrny. Z té se dají připravit výborné a zdravé pomazánky, ale můžete ji dát třeba do zeleninového salátu i polévky a pro „otrlejší“ může sloužit jako příloha. Rozhodně se nevyhýbejte ani sóje, sójovému mléko nebo tofu.

Velkou roli pro funkci naší hlavinky hrají esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které najdeme především v tucích. Nebudu Vás trápit popisem chemických dějů a procesů, které vyvolávají v lidském organismu,  a vrhnu se rovnou na to, kde je najdeme a k čemu jsou dobré. Lidské tělo si esenciální mastné kyseliny bohužel samo vyrobit nedokáže. Nezbývá tedy, než sáhnout po správných potravinách. J

Jako přírodní zdroj rozhodně stojí za zmínku mořské ryby, zejména ty tučnější – makrela, sardinky, tuňák, pak chia semínka, řasy, prakticky všechny druhy oříšků (bacha – jen ty nesolené a neobalované v čokoládě, ideálně i nepražené – prostě jen přírodní. Mnohem více o oříšcích se dočtete v mých článcích Dej si „Studentenfutter“ a bude ti to pálit!), ale také lněné semínko je bohaté na jejich obsah, potažmo lněný olej (nejlépe lisovaný za studena). Samozřejmě je nalezneme i v jiném oleji – např. v kukuřičném, slunečnicovém nebo konopném. Dejte si ráno čerstvě rozdrcená lněná semínka do plnotučného jogurtu či ještě lépe do tvarohu a připravíte si rychlou, zdravou „mozkovou“ snídani. J Jen pozor na to, abyste semínka po rozdrcení ihned snědli a olej uchovávali v chladu v tmavé láhvi. V opačném případě Vám na vzduchu a světle blahodárné účinky rychle „vyprchají“. L

Tak už víte, jak správně krmit svůj mozek? Příště si povíme více. 

Autor: Irena Houdková | pondělí 3.7.2017 9:30 | karma článku: 9,36 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Irena Houdková

Stávají se z nás žen chlapi?

31.1.2024 v 6:30 | Karma: 16,23

Irena Houdková

Nechci být jako táta!

10.1.2024 v 6:54 | Karma: 22,15

Irena Houdková

Proč nebrat kámoše do firmy?

24.10.2023 v 6:41 | Karma: 25,82
  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,35
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik