Irena Houdková

Na slovíčka alternativněji… 2. díl

5. 01. 2018 8:28:49
Minule jsme si řekli, co všechno můžete provádět při práci s textem (ať již z učebnice, z novin či jakéhokoliv jiného zdroje), když si chcete oživit a zautomatizovat vaši naučenou slovní zásobu.

První díl jsme zaměřili především na různé gramatické variace a hru se slovy. Dnes budeme v této rozkládací a skládací slovní „hře“ pokračovat a uvedeme si příklady i pro jiná kritéria, podle kterých pak budete z výchozího slova či slovních spojení tvořit slovo nebo slovní spojení nové.

Jen ve zkratce pro ty, kteří nečetli předchozí článek – z vámi vybraného textu si vypište libovolná slova nebo krátké větičky a zkuste z nich různými přesmyčkami, přeskládáním a hlavně na základě předem určených kriterií ve své hlavě najít co největší množství nových slov a slovních spojení a samozřejmě za co nejkratší dobu.

Další kritéria pro tvorbu nových slov, pomocí nichž můžete aktivně i kreativně trénovat svou slovní zásobu, jsou následující:

-nové slovo musí obsahovat alespoň 2, 3, 4 libovolná písmenka ze slova původního

-musí začínat na první nebo poslední písmeno z původního slova

-musí nebo naopak nesmí obsahovat z původního slova některou ze slabik (výběr je na vás) nebo zcela konkrétní vámi zvolené hlásky, samohlásky či souhlásky

-definujte si, kolik slabik přesně nové slovo musí mít

-slova k určitým situacím a tématům (v restauraci, v kanceláři, popis vlastností člověka, sportovní aktivity, rodina...)

-slova stejného nebo podobného významu či naopak zcela opačného

Obdobně jako se slovy můžete pracovat i se slovními spojeními či dokonce celými větami – tzn. různě je skládat, rozkládat, převádět do jiných časů atd.

Ale věty můžete složit i ze slov, které jste vytvořili v předchozích krocích dle svého zadání. Pracujte s nimi dále - dejte je do vět, anebo pokud jste hravější, zkuste sepsat krátké vtipné vyprávění. J

A nyní zase prakticky – když si vezmeme slova vytvořená v 1. díle z původního slova Fernsehsendung, může to vypadat takto: Ich sah wie jeden Abend fern. Bei dieser Sendung sehnte ich mich glücklich nach der ungebundenen Ferne, aber da die Zeit der Ernte zum Glück nicht weit entfernt war, ist meine Sehnsucht wieder schnell gesunken und ich dachte nur noch an die Zusendung der bestellten Düngemittel und das Düngen in der ungefährlichen dunklen Dunkelheit, und ich fühlte mich ein bisschen unglücklich und sicher nicht ungebunden. Aber! Hat man mir die Düngemittel schon gesendet?

Jak jsem již uvedla na začátku článku, je to jen pár rad, které můžete zcela přizpůsobit tomu, co Vás baví a na co zrovna máte chuť. J Obdobnými aktivitami se dá velice jednoduše zpestřit výuka cizího jazyka prakticky na jakékoliv úrovni. Těm v jazyce pokročilým prostě stanovíme taková pravidla, že se u nich i oni zapotí, pobaví, ale hlavně si příjemně a relativně rychle zopakují slovíčka. Samozřejmě platí - čím přesněji určíte kritéria pro tvorbu nových slov a vět, tím efektivnější bude opakování a zvýší se také náročnost a atraktivita celé aktivace slovní zásoby.

Takže šup, najděte nějaký text, vezměte si psací potřeby, papír a pusťte se do toho.

Autor: Irena Houdková | karma: 8.57 | přečteno: 219 ×
Poslední články autora