Irena Houdková

Jak správně „nakrmit“ mozek, aby nám to pěkně přemýšlelo? 2. díl

2. 03. 2018 8:23:24
Když chcete mít pěknou figuru, musíte jíst ty správné věci ve správnou dobu a ve správném množství. Kromě jídla musíme tělo i pravidelně trénovat a dávat mu zabrat.

Pokud chcete mít svižně fungující mozek a dobrou paměť, platí prakticky to stejné. V minulém díle jsme se mimo jiné trochu více podívali na zdroje bílkovin a mastných kyselin omega-3 a omega-6, dnes se podíváme, co je dobré na psychiku a dobrou paměť.

Další výbornou „pochoutkou“ pro mozek jsouvitamíny skupiny B – ty jsou pro jeho fungování prakticky nezbytné, navíc Vás udrží v psychické rovnováze a pohodě. Starají se totiž o správné fungování nervové soustavy. Jako jejich zdroj mohu uvést např. listovou zeleninu, sóju, jogurty, kvasnice, vajíčka, hlavně žloutek, obilné klíčky, luštěniny, v neposlední řadě ryby,a dokonce i u řady lidí ne příliš oblíbené vnitřnosti.

Prozlepšení paměti byste určitě do svého jídelníčku měli zařadit i potraviny obsahující větší množství hořčíku, který je zodpovědný za výměnu energie v nervových buňkách a zabraňuje předčasnému stárnutí organismu. A kde ho najdeme? Opět v rybách, ale např. i v rozinkách nebo kakau. Takovými kakaovými boby či jejich drtí můžete určitě oživit Vaše snídaňové müsli, hodit je do jogurtu, nebo zobat a chroupat boby celé, pokud jim přijdete na chuť. Kakaové boby jsou velmi silným antioxidantem, pozitivně ovlivňují lidskou psychiku – navozují pocit štěstí, klídečku, podněcují lidskou tvořivost, dokonce i zvyšují výkonnost našeho organismu. Jelikož procesem pražení, stejně jako u oříšků, rapidně klesá obsah antioxidantů, zvolte raději boby nepražené a před kakaovým práškem dejte přednost celým, či trochu podrcenýmbobům.

Pro lepšíschopnost koncentrace i zlepšení paměti a lépe fungující imunitní systém se doporučuje i česnek. Pokud se bojíte nepříjemného „závanu“ z úst, kupte si ho lisovaný v tabletkách a máte po starostech.

NejenPepek námořník měl po špenátu obrovskou sílu – můžete ji po něm mít i Vy, a to především tu psychickou, protože špenát výborně podporuje duševní kondičku a navíc obsahuje i jod, vlákninu a železo. Aby Vaše tělo mohlo správně zpracovat vitamíny obsažené ve špenátu, rozhodně byste ho měli před požitím pokapat kvalitním olejem, třeba olivovým.

Z lesních plodů bychom neměli opomenoutborůvky, které nám pomohou v boji se stresem a jsou i dobrou prevencí proti stařeckým chorobám, jako je demence. Mají totiž pozitivní vliv na paměť a jsou stejně jako kakaové boby výborným antioxidantem.

Seznam zdravých „mozkových“ potravin je samozřejmě mnohem delší, ale informace uvedené v posledních dvou článcích nám mohou stačitjako slušný základ. Myslím, že pokud zařadíte některé z vyjmenovaných potravin pravidelně na svůj jídelníček, nijak extra to nezatíží ani Vás, ani Vaši peněženku a Váš mozek se Vám za to odvděčí.

Autor: Irena Houdková | karma: 11.36 | přečteno: 343 ×
Poslední články autora