Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vidíte taky vždycky všechno černě?

Jak je možné, že někdo se na svět dívá prakticky jen přes "růžové brýle", zatímco jiný vidí vše černě? Všude se staženým žaludkem hledá nástrahy a "facky". Do jaké míry jsou negativní myšlenky dobré a kdy už jsou destruktivní?

Kde se v nás vlastně berou sklony myslet negativně? 

Úplný počátek hledejme v mozku samotném a jeho historickém vývoji a přirozeném nastavení. V době našich předků přežil jen ten, kdo byl ostražitý, kdo byl připraven i na tu nejhorší možnou variantu. Jehož mozek vnímal jakékoliv náznaky ohrožení a dokázal na ně co nejrychleji reagovat. Toto našemu mozku zůstalo do dnes.

Byť už nám nehrozí, že budeme sežrání šavlozubým tygrem či rozdupáni stádem mamutů. Jde předně o pocit ohrožení na mentální úrovni. Krátké deadline projektů, šéf s extrémními nároky či sklony k mikromanagementu, strach o to, zda zvládneme platit hypotéku, zhoršující se zdravotní stav našich rodičů atd.

Vždy říkám, že mozek je mistr v psaní hororových scénářů. Ze své podstaty se snaží najit a vyslat nám do vědomí ty nejčernější možné varianty, které mohou nastat. Chce nás ochránit a zajistit nám přežití. Ale ruku na srdce. Když se zpětně podíváte na tyto obavy – kolik z nich a do jaké míry se někdy skutečně vyplnilo? Většina situací dopadne dobře nebo jejich dopady nejsou tak fatální, jak jsme se obávali.

Pokud se k tomu ještě přidají vlivy rodičů a blízkého okolí, úzkostné, drsné nebo ignorující výchovy či špatných zkušeností v raném dětství, je velice těžké mozek „přenastavit“. Ale díky jeho plasticitě a pravidelnému tréningu je to rozhodně reálné.

Kdo má větší tendence inklinovat k negativnímu myšlení? Muži či ženy, traumatizovaní apod.

Podle nejnovějších studií jsou ženy citlivější na stres, hormonální změny a mnohem více podléhají sociálnímu tlaku, srovnávání sebe samých a svého života s druhými. Mají tak větší sklon k negativnímu myšlení než muži.

Vyšší riziko vzniku negativních myšlenek, pocitů a vzorců chování mají lidé, kteří zažili diskriminaci, násilí, zneužívání, ztrátu blízkého nebo jinou traumatizující událost, která narušila jejich důvěru v sebe, v druhé lidi a v život obecně.

Ale i lidé s perfekcionistickým typem osobnosti mohou být příliš kritičtí k sobě i k ostatním a mít nerealistická očekávání. Sužuje je věčná nespokojenost a permanentní strach z chyby.

Obecně rovněž platí, že působením dlouhodobému stresu, pocitům úzkosti či beznaděje můžete být náchylnější k negativnímu myšlení, protože se cítíte permanentně ohrožení či bezmocní.

 

Je pro nás výhodné myslet negativně?

Negativní myšlení nemusí být pouze nežádoucí a škodlivé. Negativní myšlení nás může připravit na horší scénáře, ochránit nás před zklamáním a pomoci nám zvládat stres a nepříjemné situace.

Může sloužit k tomu, abychom se zlepšovali, učili se ze svých chyb a dokázali překonávat překážky. Mnohdy může působit jako silný zdroj motivace.
 

Do jaké míry je negativní myšlení v pořádku, a kdy je už "za čárou"?

Negativní myšlení je přirozenou součástí lidské psychiky. Občas má blbou náladu každý. Ale pak přijdou zase lepší dny a my jsme v pohodě.

Za čárou jsou ve chvíli, kdy vás přepadají velmi intenzivní či neopodstatněné negativní myšlenky, které vám zcela ovládají život, ztěžují nebo vám dokonce znemožňují běžné fungování, zařazení do pracovního procesu či kolektivu. Mohou být známkou psychických poruch či deprese.

To že něco není v pořádku, ukazuje i to, když se dlouhodobě vyhýbáte aktivitám, které vás doposud bavily, či naplňovaly. Rostoucí izolace od přátel i rodiny či časté konflikty s lidmi, mohou být varovným signálem, že potřebujete pomoc.

Autor: Irena Houdková | středa 17.1.2024 6:54 | karma článku: 9,35 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Irena Houdková

Netradiční asertivní finty, jak ustát silné emoce

Trápíte se kvůli sebemenší výtce a berete si vše osobně? Snažíte se mít své emoce nějak pod kontrolou, byť to ve Vás vře jako v papiňáku? Boucháte jako sopka tam, kde byste měli zachovat klid? Pak se Vám budou hodit tyto finty.

17.4.2024 v 6:44 | Karma: 12,98 | Přečteno: 389x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Milý deníčku, dneska se citím fakt mizerně

Psát si deník? Na to jsem snad už dost velká, ne? Možná právě proto bysme si ho i my dospěláci měli pořídit. Koho občas nepotrápí černé myšlenky, pochmurné nálady nebo pocit, že toho máme hrozně hodně?

10.4.2024 v 6:47 | Karma: 7,60 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Jaké máš ráno, takový máš den...

O tom svědčí i pořekadlo, že někdo „dobře naladěný" vstával zadní částí těla napřed. Pokud začnete den ve spěchu, stresu a se špatnou náladou, v podobném duchu budete prožívat celý den. Jak si ho zpříjemnit?

3.4.2024 v 6:54 | Karma: 13,06 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Šéf začal kolegyni zvát na samostatné porady. Nebo to nebyly porady?

Práce přibylo, a tak jsem uvítala novou kolegyni. Malovala jsem si, jak to bude v práci frčet. A také, že se už nebudu muset nervovat kvůli termínům a přesčasům. Ale všechno bylo jinak...

14.3.2024 v 6:45 | Karma: 35,84 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Ostatní

Irena Houdková

Každý může vyhořet. To není ostuda.

Právě naopak. Pokud si to člověk včas přizná, může s tím něco dělat. Dřív, než se situace rapidně zhorší a jediným řešením budou antidepresiva. Ale chce to sakra ODVAHU si to přiznat a potlačit EGO.

5.3.2024 v 6:48 | Karma: 10,80 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 15,73
  • Průměrná čtenost 547x
Jsem obdivovatelka lidského mozku, autorka článků i youtube videí inspirovaných zkušenostmi mých klientů, kouč, lektorka workshopů z oblasti osobního rozvoje.
Ráda přivádím čtenáře k zamyšlení, provokuji, zpochybňuji zažité ,,pravdy“ a stereotypy v myšlení a jednání, které jsou mnohdy brzdou na cestě k úspěchu, změnám, vnitřnímu klidu, kvalitnímu spánku i spokojenosti.
Jsem opora mých klientů v náročných životních i profesních situacích, jakou je např. syndrom vyhoření. https://houdkova-profikouc.cz/

Seznam rubrik